Неважливо, який автомобіль водити: крихітну "Таврію" або величезний КамАЗ, під час поїздки завжди хочеться заощадити декілька літрів палива.

Читайте також: 7 автомобілів-довгожителів, які ніколи не підведуть

Про це пише Hronika.info.

При нинішніх цінах варто боротися за кожен літр, і це цілком можливо, якщо виконувати наступні прості правила:

1. Не тиснути на педаль газу

Один з кращих способів економити паливо – це просто знизити швидкість. У міру збільшення швидкості, витрата палива збільшується в геометричній прогресії. Навіть якщо траса порожня і немає перешкод, вигідніше не тиснути "газ в підлогу", а їхати на вищій передачі на невеликих оборотах. Так заощаджуватися набагато більше палива.

2. Перевіряти тиск в шинах

Знижений тиск в шинах – одна з найбільш часто ігнорованих причин підвищеної витрати бензину. Шини втрачають повітря з часом (близько 0,07 атмосфери в місяць) і від зниження температури. Слабо накачані шини мають більший опір коченню, що означає велике навантаження на двигун. Варто купити якісний манометр і перевіряти шини принаймні один раз на місяць. Це необхідно робити перед поїздкою, так як в розігрітих шинах тиск змінюється і дасть неправдиві високі показання. Еталонні значення в кПа або барах (атмосферах) можна знайти в керівництві користувача і на табличках на дверях машини.

3. Перевірити повітряний фільтр

Брудний повітряний фільтр обмежує потік повітря, що надходить у двигун, що зменшує потужність і погіршує витрати. Повітряний фільтр легко перевірити, достатньо зняти його і подивитися на сонце. Якщо світла вже не видно, то багаторазові фільтри чистять, а одноразові потрібно замінити.

Читайте також: Влада може зменшити мито на імпортні автомобілі

4. Прискорюватися з обережністю

Їзда від світлофора до світлофора на великій швидкості неефективна. У великих містах рух автоматично регулюється так, щоб забезпечувати рух потоку машини на швидкості 50 км / год. При цьому завжди варто шукати очима можливі причини для гальмування. Краще не натискати на педаль газу сильно і заздалегідь пропустити пішохода, ніж під'їхати впритул до нього і гальмувати "в підлогу", витрачаючи паливо даремно.

5. Не стійте в заторах

Ніколи не помічали, що в пробках легкові автомобілі, їдуть в режимі "старт-стоп", в той час як вантажні автомобілі, як правило, неквапливо котяться? Постійний рух на швидкості не тільки спрощує перемикання передач на 10-швидкісних КПП, а також допомагає економити паливо. Щоб змусити машину їхати у стані спокою, потрібно набагато більше палива, ніж при постійному русі.

6. Бути ближче до природи

Читайте також: Власників деяких авто позбавлятимуть субсидій

"Економити паливо або включити кондиціонер?" – актуальне спірне питання на автомобільних форумах. Відкрити вікно і насолоджуватися свіжим потоком вітру вигідніше на низькій швидкості. А ось на шосе аеродинамічний опір відкритих вікон і люка в даху гальмує машину, тому краще включити кондиціонер. На його роботу використовується до 0,5-0,8 літра на 100 км пробігу, які можна заощадити, але доведеться ходити в мокрій сорочці.

7. Знову про гуму

Широкі колеса і шини виглядають круто, і вони, безумовно, можуть поліпшити керованість. Але чим вони ширші, тим більше опору коченню створюють, тим самим підвищуючи витрати палива. При поїздці на великі відстані буде вигідно поставити рідні покришки, рекомендовані заводом-виробником. У них більш вузький протектор, що дає велику економію.

8. Викинути зайве з автомобіля

Не всі водії стежать за порядком в машині, а даремно. Непотрібні речі краще прибрати в квартиру, полегшивши свій транспортний засіб. Тут дійсно важливий кожен кілограм, адже чим більше ваги тягає на собі автомобіль, тим більше палива він споживає.

Читайте також: ТОП-5 моделей авто, які найчастіше купують українці

9. Бензин, дизель чи газ?

Перед покупкою автомобіля варто обдумати, який двигун вибрати. Дизель економічніший, на трасі він витрачає на 20-30% менше палива, ніж бензинові аналоги. Але коштує дорожче. І ніколи не пізно переобладнати машину на дешевий газ. Установка газобалонного обладнання – чимала трата, але вона окупиться за кілька років.

10. Не сідати за кермо

Звучить банально, але якщо уникнути водіння, то можна заощадити бензин. Перш ніж сідати в машину, завжди питай у себе: "Чи дійсно необхідна ця поїздка?" В магазин за продуктами можна доїхати і на автобусі, трамваї або метро. А ходьба або їзда на велосипеді корисна і для гаманця, і для здоров'я.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter