Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" має намір укласти контракти на суму понад 0,5 млрд грн з італійською компанією Diakont на дві закупівлі обладнання для Рівненської АЕС. Про це повідомляють у системі ProZorro за підсумками тендера, який відбувся 21 травня.

Читайте також: Медведчук пояснив, чому пішов з переговорного процесу України та Росії щодо Донбасу

Ідеться про обладнання для реконструкції кранів кругової дії та обладнання мостового крана для двох блоків АЕС.

Як з'ясував сайт "Наші гроші", фірму – переможця тендера зареєстровано в невеликому італійському містечку Сан-Квіріке-ін-Колліна на Михайла Федосовського, який водночас є генеральним директором російського ЗАТ "Діаконт". Італійський Diakont є регулярним контрагентом однойменної російської компанії.

Зареєстрований у Санкт-Петербурзі "Діаконт" є постійним учасником державних закупівель у Російській Федерації. Федосовський контролює також інші підприємства, що одержують підряди російських бюджетних замовників.

У квітні 2017 року Рада нацбезпеки і оборони України заносила російський "Діаконт" до санкційного переліку юридичних осіб, однак у списку, датованому червнем 2018 року, цієї компанії немає, інформують "Наші гроші".

Читайте також: Медведчук буде виключений командою Зеленського з переговорної групи із Росією щодо Донбасу

На обох тендерах конкуренцію Diakont склала компанія GmbH ISV Steuerungssysteme із Німеччини. Жодна з фірм не зіграла на пониження, і переможцем оголосили італійську компанію, яка двічі запропонувала нижчу ціну. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook