Країни Європейського Союзу узгодять створення регіональних центрів розподілу біженців за межами ЄС, зокрема в Північній Африці. Питання стане одним з центральних у ході найближчого саміту Євросоюзу 28-29 червня.

Читайте також: Журналіст знайшов таємну сторінку Порошенка у Facebook

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на чернетку спільної декларації лідерів 28 країн-членів ЄС, яку розглядатимуть на саміті в Брюсселі, пише НВ.

Документ не було оприлюднено офіційно, його формулювання можуть змінюватися, проте Reuters повідомляє, що такі центри отримають назву "регіональних платформ прибуття" і будуть займатися розглядом заявок на отримання статусу біженця ще до прибуття мігрантів до країн ЄС.

"Такі платформи повинні забезпечувати швидку обробку [заявок], щоб відокремити економічних мігрантів від тих, хто потребує міжнародного захисту, і послабити стимул вирушати в небезпечну подорож [до ЄС]", – йдеться в проекті спільної заяви лідерів держав ЄС.

Читайте також: Минулоріч статус біженця ЄС отримали більше 500 тисяч осіб

Найбільш імовірним регіоном, де можуть бути розміщені подібні центри, є Північна Африка – одне з головних джерел прохачів притулку, які тисячами прибувають до ЄС останніми роками.

Раніше подібну ідею прийому біженців за межами Європи вже озвучували кілька високопоставлених осіб ЄС, включаючи канцлера Австрії Себастьяна Курца та прем'єр-міністра Данії Ларса Расмуссена. Однак потенційні країни, де б могли розміститися такі центри, не називалися.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter