Єврокомісія пропонує країнам ЄС дозволити в’їзд для всіх іноземців, щеплених від коронавірусу. І йдеться не лише про важливі поїздки, а й про несуттєві – тобто, туризм.

Читайте також: На межі «червоної» зони опинилася ще одна область

Про це повідомляє ТСН.

Ба більше – мандрівників у Євросоюзі може побільшати і через те, що пропонують змінити правила, за якими країни відносять до «червоної» зони.

Станом на зараз Україна перебуває у «червоній» зоні, згідно з правилами ЄС. Практично, як і решта світу.

Правила Євросоюзу жорсткі. І Єврокомісія пропонує їх трохи послабити.

Навіть якщо країна залишається у «червоній» зоні, пропозиція Єврокомісії передбачає, що вакцина уже від початку літа стане перепусткою у країни Євросоюзу.

В Брюсселі пропонують пускати туристів через два тижні після отримання ними рекомендованої дози. Для одних вакцин достатньо одного щеплення, інші – вимагають два. 

Подорожі цього літа можуть повернутися. Єврокомісія пропонує країнам ЄС дозволити в’їзд для всіх іноземців, хто отримав щеплення від коронавірусу. А ще змінити правила, за якими країни відносять до «червоної» зони, що відкриє Євросоюз для більшої кількості туристів.

Читайте також: Вони сильно змінилися: лікар розповіла про нові симптоми COVID-19

І ось тут головне питання, яке поки що не має відповіді. Єврокомісія пропонує визнавати тільки ті вакцини, що отримали авторизацію Європейської агенції медичних препаратів. Це чотири вакцини – від компаній «Астра-Зенека», «Модерна», «Пфайзер«/"Байонтек» та «Джонсон-і-Джонсон».

Відповідно, китайська «Коронавак», яка застосовується в Україні, разом із «Астра-Зенекою» і «Пфазером», поки що залишається за бортом.

До того ж, поки не дуже ясно, як країни ЄС будуть ставитися до вакцини від «Астра-Зенека», що виробляються в Індії та Південній Кореї. Адже дозвіл ЄС прив’язаний не тільки до самого препарату, але й до заводу, де він виробляється.

Читайте також: Одна доза COVID-вакцини знижує ймовірність заражень до 50%

Пропозиція Єврокомісії передбачає, що дозвіл можуть розширити на усі вакцини, сертифіковані ВООЗ. Тоді, обидві «Астра-Зенеки» потрапляють у цей «зелений список». Рішення ВООЗ щодо китайської вакцини від «Сіновак» очікується у найближчі дні. Тож потенційно вона теж буде дійсною для подорожів до ЄС.

Російська «Спутнік» такого сертифікату ВООЗ не має.

Тепер все залежить від Ради ЄС. Вона розгляне пропозиції Єврокомісії найближчим часом. Там же будуть вирішувати, які вакцини визнаватимуть. Пізніше стане відомо, і як саме треба буде підтверджувати вакцинацію – які документи, чи сертифікати. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook