Після піврічної судової тяганини, акцій протесту та скандалів,  голова Волинської ОДА Володимир Гунчик все ж таки підписав розпорядження про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою для відведення земельних ділянок на клопотання КП "Волиньприродресурс". Документи були готові ще в липні 2017 року, проте посадовець вперто відмовлявся підписувати їх. Навіть коли суд визнав його дії протиправними, ОДА подала апеляцію, яку, зрештою, теж програла. Чому найбільше на Волині підприємство штучно доводилось до зубожіння достеменно невідомо.

Читайте також: СБУ перевірить Гунчика на предмет державної зради

Виділення цієї землі вкрай потрібні комунальному підприємству під видобування торфу. Йдеться про земельні ділянки державної власності земель запасу водного фонду на родовищах Велике Багно (274,4 га) та Коза-Березина (300 га).

Землі будуть використовуватися для видобування торфу, придатного для виробництва брикетів, приготування компосту та в якості ґрунту торф’яного. Спецдозволи на користування цими ділянками КП "Волиньприродресурс" отримав ще 2 лютого 2017 року. До липня були зібрані всі необхідні документи і в ОДА подані клопотання про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою. Але конструктивної співпраці комунального підприємства з виконавчою гілкою влади через особисті амбіції голови ОДА налагодити не вдалося. Тому юристи КП "Волиньприродресурс" були змушені звертатися до суду.

Волинський окружний адміністративний суд своїм рішенням визнав протиправним дії голови Волинської обласної державної адміністрації Володимира Гунчика, яким відмовлено у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в постійне користування для видобутку торфу.

Втім, це не стало аргументом для обласної адміністрації  і була подана апеляція до Львівського апеляційного адміністративного суду, однак програли й цю справу, бо у Львові рішення суду першої інстанції залишили без змін.

Постановою суду голову ОДА зобов'язали підписати розпорядження згідно з клопотаннями КП "Волиньприродресурс". Судові рішення Володимир Гунчик виконав лише 28 грудня 2017 року.

Зауважимо, що нинішні розпорядження стосовно торфовищ в користь "Волиньприродресурсу" дають перспективи на покращення ситуації й для ДП "Волиньтоф". Обидва підприємства уклали договір про надання послуг. Йдеться про виконання з допомогою технічних засобів ДП "Волиньторф" болотно-підготовчих робіт та видобування торфу на родовищах, на користування якими "Волиньприродресурс" отримав спецдозволи.

Що заважало Володимиру Гунчику підписати відповідні документи ще у липні 2017 року, а не доводити справу до піврічної судової тяганини – невідомо. Проте своїми діями чиновник заблокував роботу ДП «Волиньтороф», а Волинь втратила сотні мільйонів гривень. Через дії голови ОДА до акцій протесту неодноразово вдавалися працівники ДП "Волиньторф".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook