Зуби і коронки, що зберігаються в архівах ФСБ Росії, дійсно належать нацистському диктатору Адольфу Гітлеру. Це встановили французькі вчені. Вони після довгих переговорів отримали доступ до решток.

Читайте також: ФСБ захопило українське судно у Чорному морі

"Вперше з 1946 року Федеральна служба безпеки Росії і Державний архів Росії дали нам повний доступ до решток, щоб провести незалежний науковий аналіз", - пишуть автори дослідження у науковому журналі European Journal of Internal Medicine, повідомляє Gazeta.ua.

Зуби нацистського лідера передала у скриньці перекладачка при штабі Олена Ржевська.

"Тут у нас немає сейфа. І як жінка, ви з меншою ймовірністю нап'єтеся і втратите їх", - пояснив тоді їй полковник Василь Горбушин.

Гітлер і його дружина Єва Браун наклали на себе руки в одному з бункерів у Берліні 30 квітня 1945 року. Їх спалені рештки незабаром і виявили радянські солдати.

Рештки Гітлера були остаточно знищені в Німеччині 1970 року. Зараз лише обгорілі фрагменти щелепи і кістка черепа з кульовим отвором зберігаються в Росії. 2000 року зуби виставлялися як експонат на виставці, присвяченій 55-річчю закінчення Другої світової війни.

Після війни почали ширитись чутки, що Гітлер не помер в Берліні, а втік до Антарктиди чи Південної Америки. Вчені вирішили розвіяти ці теорії.

Читайте також: Втік чи помер у 1945-му? Вчені відкрили таємницю Гітлера

У березні і липні 2017 роки їм вдалося дослідити зуби і частину черепної коробки імовірно Адольфа Гітлера, які зберігаються у ФСБ і ГАРФ. Вчені провели морфологічне дослідження останків за допомогою електронного мікроскопа і елементного аналізу.

Згідно з медичними записами, на момент смерті у фюрера залишалося лише чотири цілих власних зуба - різці нижньої щелепи. Решта представлені у вигляді металевих протезів та коронок. Ці зуби мають сліди пародонтопатії. У зубах не були виявлені залишки м'ясних волокон - що відповідає відомостями про те, що Гітлер був вегетаріанцем.

Дослідники встановили повну схожість черепної кістки з рентгенівськими знімками, зробленими лікарями за рік до смерті Гітлера.

Читайте також: Вчительку, яка привітала Гітлера з днем народження, звільнили у Львові

Вчені виявили невеликі сині відкладення як на металевій поверхні протезів, так і на емалі зубів. На думку фахівців, вони могли утворитися як від подальшого впливу високої температури, так і в результаті взаємодії прийнятої отрути з металом. Для відповіді на це питання вчені пропонують провести в подальшому більш ретельний елементний аналіз.

"Що стосується елементів щелепи – кістка, зуби і протези, зіставлення з даними з російських архівів з офіційними рентгенограммами Адольфа Гітлера з американських архівів укупі з додатковими історичними свідченнями з обох сторін дає достатньо підстав для ідентифікації решток колишнього нацистського лідера Адольфа Гітлера", - йдеться у висновку дослідників.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter