Взяти кредит у банку під сумнівну заставу та не повернути позику, виявляється, елементарно. У Луцьку сьогодні продається 12 фур. Їхній власник взяв кредит у "Газбанбку" під заставу автомобілів і не повернув позику. На перший погляд все логічно, але великі запитання викликає застава.

Читайте також: Як виконавча служба за "копійки" продає елітну землю

12 фур це багато, під таку позику можна взяти чималу позику в банку. Проте автівки перебувають в розібраному стані, неробочі і можуть піти лише на металобрухт. Таке майно продається за півмільйона грн. Виникає запитання – як банк погодився взяти такі вантажівки в якості гарантії повернення кредиту?

12 фур були виставлені на продаж на аукціоні за 548 тисяч грн. Наразі вони впали у ціні ще на 25%. Їх продають як заставу, під яку взяли кредит. Дотепер вони знаходяться у селі Підгайці у вкрай занедбаному стані, без моторів. Проте, навіть в такому вигляді це вигідна покупка.

Середня вага фури з причіпом – 14-16 тонн. За 1 тонну чорного металу пропонують 6,5 тисяч грн. Отже, одна вантажіка може принести 91 тисячу грн, що в сумі вдвічі більше, аніж просить виконавча служба на аукціоні. За 12 автомобілів можна отримати 1 млн 92 тисячі грн, інформує ТК Аверс.

Цим лотом на торгах зацікавились 19 осіб, але згодом свої заявки відміниили і був оголошений наступний тур, за умовами якого ціна падає на 25%. Зараз фури продають за 411097 грн.

Однак купити ці фури не так просто. За ними пильно стежить попередній власник Юрій Волошин. 

В підсумку маємо таку ситуацію: державний банк дає підприємцю кредит під заставу 12 фур. Потім виявляється, що застава – металобрухт, який згодом продають вдвічі або втричі дешевше за собівартість. Ймовірно, цей лот продадуть тому ж позичальнику, а він знов заставить це майно у банк. В результаті, в мінусах залишається лише держава. 

Оцінкою майна займається виконавча служба. У випадку з фурами представником стягувача є Роман Думельчук, який є юристом у "Газбанку". Його дружина Леся Думельчук за давним збігом працює в управлінні юстиції Волині. Тобто, вона є представником виконавчої служби, без якої в аукціоні не обійдешся.

Наступні торги відбудуться 17 січня. Наразі є вже 7 потенційних покупців фур. Проте жодного з них на аукціон знов не підтвердили.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook