29 серпня українці святкуватимуть третій Спас, який носить назву Горіховий.

Читайте також: Яблучний Спас можуть скасувати

Горіховий Спас називають ще: Хлібним, Полотняним, Нерукотворним. Згідно з біблійним переказом, прокинувшись Ісус Христос вмився і витерся рушником, на якому залишився його лик.

Чому ж у народі Спас називають горіховим?

До кінці серпня масово дозрівають лісові горіхи. У православних прийнято святити їх у церкві.

Традиції Горіхового Спаса.

Кінець літа багатий на врожай, тому Горіховий Спас традиційний час для проведення ярмарків. Вважалося, що на ярмарку обов’язково потрібно щось придбати, щоб майбутній рік не було нестачі в грошах.

Головна страва на столі – хліб, виготовлений з борошна першого врожаю. На Третій Спас у багатьох місцях були приурочені обряди, пов’язані з останнім хлібним снопом. Також у цей день прийнято готувати пироги з грибами і страви, у складі яких є горіхи.

Третій Спас також проходить з обрядами та процесами малих освячень в храмах. Як правило, парафіяни кладуть у свої кошики горіхи, яблука, мед і навіть овочі.

Читайте також: Яблучний Спас 2018: що не можна робити в цей день

Прикмети на Горіховий Спас.

На Горіховий Спас птахи відлітають у теплі краї. Якщо журавлі відлетіли – чекай морозів на Покрову. Грозовий і неспокійний серпень навпаки називають провісником довгої і теплої осені.

Також в давнину дівчата ворожили на майбутнє і любов. В цей день вони зривали горіхи – стиглий і солодкий горіх – до великої любові, недозрілий – до важливої вести, гнилий – до біди, а гіркий – до проблем у відносинах.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter