В Україні лише офіційно зареєстрованої вогнепальної зброї − близько мільйона одиниць.

Читайте також: В лучанина під час бійки вкрали револьвер

Про це поінформувала Національна поліція України.

Департаменту превентивної діяльності Національної поліції зазначив, що станом на кінець липня цього року у власності громадян України перебували 892 854 одиниці вогнепальної зброї. Це зареєстрована мисливська нарізна та гладкоствольна зброя.

Голова "Української асоціації власників зброї" (УАВЗ) Георгій Учайкін роз'яснив у інтерв'ю DW, що гладкоствольною мисливською зброєю поліцейські вважають класичні мисливські рушниці, переважно двоствольні − так звані "двустволки", та помпові рушниці. Під нарізною зброєю − цивільні версії автомата Калашникова та снайперських гвинтівок, нарізні мисливські карабіни.

Для порівняння, наприкінці 2016 року на обліку відомств поліції знаходилося понад 920 тисяч одиниць вогнепальної зброї. Загалом, за даними поліції, від 2013 року кількість одиниць мисливської нарізної та гладкоствольної зброї на руках українців коливалася в межах приблизно від 800 до 900 тисяч. З 2016 року спостерігається тенденція до зменшення.

Читайте також: Українські поліцейські отримають пістолети-кулемети

Як раніше повідомлялось, той факт, що за останні роки кількість зброї на руках у населення не сильно зросла, чи то й знизилась, поліція пов'язує з падінням рівня злочинності. Зокрема, за повідомленнями Нацполіції, у першому півріччі цього року зареєстрували близько 800 умисних вбивств, тоді як за аналогічний період у 2017-му − їх було скоєно 1,5 тисяч, 2015 року − 1,9 тисячі, а 2014 року − 1,4 тисячі.

Коментуючи дані по кількості одиниць задекларованої зброї, Георгій Учайкін, своєю чергою, припускає, що різниця в цифрах у бік зменшення, найімовірніше, пояснюється небажанням громадян перереєстровувати свою вже один раз зареєстровану зброю. Таким чином, кількість одиниць зброї не зменшується, громадяни лише уникають процедури її перереєстрації.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter