Волинські журналісти знехтували професійними принципами і забруднили свій мундир, продавшись за "30 срібняків". У популярній газеті "Вісник +К" вийшов замовний матеріал з відвертою політичною антирекламою. У статті цинічно обливають брудом кандидата у президенти України Володимира Зеленського. Ця ж стаття з'явилась і на шпальтах ще однієї популярної на Волині газети – "Твій вибір".

Читайте також: На Волині БПП тисне на держслужбовців, чиї родичі відкрито виступають за Зеленського

Сттатя у газеті "Твій вибір"

Брудні заготовки централізовано розповсюджуються з Києва по регіональних газетах за дуже хорошу платню. Розміщення таких матеріалів часто порушує виборче законодавство України, адже на них практично завжди відсутня позначка політичної реклами і не вказується замовник.

Сттатя у газеті "Вісник +К"

Замовна "чорнуха" під назвою "Зеленський – не нове обличчя! Це маска Коломойського" зі згаданих видань демонструє наскільки готові зганьбитись журналісти. За швидкі гроші "акули пера" готові забути про моральні принципи і йдуть на поводу у політичних опонентів лідера студії "Квартал 95", яким не дає спокою той факт, що Володимир Зеленський має найвищі рейтинги серед усіх кандидатів, проводячи при цьому чисту передвиборну кампанію по-європейськи - не займаючись піаром проти інших кандидатів і не поливаючи нікого брудом.

При цьому самі журналісти усвідомлюють, наскільки неаргументованими і безглуздими є ті матеріали, які їм пропонують розмістити штаби кандидатів у президенти. Проте одна частина може встояти перед спокусою зрадити професійні принципи за "30 срібняків", а інша – рада заробити на розміщенні "чорнухи".

Читайте також: Як "АТОшники" за наказом Порошенка атакують Зеленського

Волинські видання "Вісник +К", "Твій вибір" та кілька районок ганебно продалися, а, наприклад, редактори місцевих газет Харківської області вчинили навпаки. Вони відмовились підтримувати брудні кампанії певних кандидатів і звернулись до Національного союзу журналістів України (НСЖУ), поінформувавши про спроби підкупу.

Варто відзначити, що газета "Вісник +К" належить Євгену Хотимчуку, який водночас займає посаду секретаря волинської обласної організації Національної спілки журналістів України. А син Євгена Хотимчука – Тарас – є головним редактором газети "Твій вибір". Ще минулого року обласна організація виступила з рішучою заявою про заборону поширення "чорного" піару на виборах. Відтак, хто як Євген Хотимчук і його сини мали би зупинити поширення "чорнухи" в українській пресі.

"Пропонували і негайну оплату – за одну публікацію близько 3 тис. гривень, хоча, деяким редакціям пропонували і подвійну оплату. Інформація, яку просили надрукувати – відверто ганебна і принизлива. За такий наклеп можна сміливо подавати на газету до суду", – цитує директора ТОВ "Обрії 1919" Костянтина Григоренка UA1.

Він додав, що їхню позицію підтримали і інші колеги, зокрема, районки "Вісник Чугуївщини" і "Наше місто".

"Чорнуха" і брудні фейки – це очевидне знущання над аудиторією і брудна пляма на репутації журналістів. Зрозуміло, що частина політичних штабів налаштовані стосовно журналістів цинічно, мовляв, в нинішній час "продається все". Звичайно, українські медіа не святі, але є червона лінія, за яку не можна заходити. Тому бойкотуючи "чорнуху", журналісти зберігають довіру аудиторії і демонструють відданість професії", – зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Додамо, що основний месседж брудних матеріалів проти Володимира Зеленського полягає у ніби то тісних зв'язках з Ігорем Коломойським, якого в "заказухах"  називають олігархом-грабіжником країни, ледь не звинувачуючи у всіх бідах та низькому рівні життя людей.

Втім хто, як не чинний президент Петро Порошенко та його партнери стали головними якорями України, які гальмують розвиток держави і тягнуть економіку на дно.

Варто лише пригадати неодноразово доведені журналістами факти спільного обкрадання мільйонів українців Петром Порошенком та Рінатом Ахметовим у сфері енергетики через шахрайську схему закупівлі вугілля "Роттердам+", на якій заробляв чинний президент і його партнери, але серйозно втрачала держава.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook