Державне підприємство "Волиньторф" досі не отримало нових земель на видобуток торфу, а старі родовища повністю вичерпали себе. Запасів палива вистачить ще на початок 2018-го, а вже в кінці року цілі населені пункти можуть залишитись без тепла.

Читайте також: Як на Волині отримати гектари землі з покладами бурштину безкоштовно

Наприклад, будинки, школи і дитсадки села Прилісне опалюються торфовими брикетами філією "Волиньторфу".

"125 дітей дитсадка, 400 учнів школи, а також 11 40-квартирних будинків залишаться у 2018 році без тепла, якщо "Волиньторф" не продовжить надавати послуги", – зазначив голова Прилісненської громади Ігор Терещенко.

Читайте також: На Волині губернатор два роки заважає роздержавленню ЗМІ

Документи на оренду нових ділянок для видобутку торфу вже 2 роки лежать на підписі у голови Волинської ОДА Володимира Гунчака. Недержавницька позиція представника БПП "Солідарність" ставить під удар опалення у багатьох населених пунктах і може позбавити робочих місць аж 400 працівників ДП "Волиньторф". У підприємстві не розуміють позицію волинського губернатора, адже справно сплачують податки і наповнюють бюджет, інформує Аверс.

"Губернатору я надсілав депутатське звернення з проханням пояснити, чому не надаються відповіді на наші запити, а також яке альтернативне паливо може використовуватись на Волині замість торфу", – говорить директор "Волиньторфу" Іван Киричик.

Читайте також: Володимир Гунчик вважає, що волиняни не мають права знати, що обговорюють чиновники

Переважна частина соціальних установ Маневиччини і не тільки опалюються торфобрикетом. Голова "Волиньтофу" вважає, що Володимир Гунчик шукає обхідні шляхи, аби не дати підприємству видобувати торф навіть на тих землях, де його поклади невеликі – менше 1 метра. Згідно з Земельним кодексом, такі землі не є особливо цінними, а тому питання непідтвердження продовження оренди земель "Волиньторфу" вже розглянули у судах різних інстанцій.

З 2016 року питанням підприємтва переймається нердеп від 23-го округу Ірина Констанкевич. На її думку, підприємство хочуть просто рейдернути. Питання про приватизацію "Волиньторфу" стоїть у списку вже 7 років. Тому вирішення його проблем блокується навіть на державному рівні.

"Є чиновники чи особи, які хочуть "приватизувати" чи рейдернути "Волиньторф". Поки що всі міністерські двері для вирішення питання підприємства зачинені", – зазначає Ірина Констанкевич.

Водночас Прилісненська громада, яка нещодавно почала працювати, може втратити щорічно понад 2 млн грн податку на доходи фізичних осіб. За ці кошти тут ремонтують дороги та іншу інфраструктуру. Тому збереження "Волиньторфу" – це одне з найважливіших завдань, які ставлять перед собою депутати облради. За словами радника голови облради Волині В'ячеслава Рубльова, депутати готові прийняти необхідні рішення і навіть прийняти підприємство у комунальну власність.

Однак всі інціативи депутатів розбиваються об керманича ОДА Володимира Гунчика, який робить усе, аби "Волиньторф" було приватизоване, що може залишити без тепла велику частину волинян і сотні людей без роботи.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook