Справжній скандал розгорівся у соцмережах через пост бійця із добровольчого  батальйону "Айдар" Олександра Калюжного. "Айдарівець" оприлюднив відео, на якому один із нині волинських журналістів Сергій Шаповал розповідає для телеканалу "Anna news" та російського ТБ, за що уподобав ополчення російського Донбасу та як добре житиме із родиною на Дніпропетровщині, коли там зміниться влада.

Читайте також: Волинські журналісти стали жертвами насилля під час роботи на Тернопільщині

Пост і відео миттєво розлетілися Фейсбуком, як наслідок діяльності Сергія Шаповала у так званій Донецькій народній республіці, тепер вивчатиме СБУ.

Про це йдеться у сюжеті ТРК "Аверс".

На відео, на фоні сепаратистської символіки, Сергій Шаповал розмірковує про переваги самопроголошених "псевдо республік", захоплюється волевиявленням тутешніх громадян та порівнює військові протистояння народного ополчення із Євромайданом. 

Програми такого формату розповсюджували на ворожих телеканалах "Народне ополчення Донбасу" та "Anna news" майже місяць поки Сергій Шаповал перебував в окупованому Донецьку. 

Нині Сергій Шаповал представляє декілька волинських ЗМІ, підконтрольних медіаменджеру олігарха Степана Івахіва Володимиру Пащенку: сайти "Район Ковель", "Волинь 24", "ВолиньПост" та "12 канал". 

На такі програми – пропаганди сепаратизму за участі Шаповала, натрапив "айдарівець" Олександр Калюжний, який не так давно повернувся з війни і тепер регулярно возить одяг і харчі бійцям. Тому це так збурило Олександра і він поділився цим у соцмережах. Боєць звернувся до громади та СБУ із закликом звернути увагу на діяльність теперішнього волинського журналіста.

Нагадаємо, щойно розпочалася АТО, як Сергій Шаповал, який уже тоді був одружений на місцевій журналістці Наталі Пахайчук, раптово зник. Чоловіка оголосили в розшук, а за кілька днів побачили, що він веде програми для сепаратистів, у яких розповідає як нещадно українські військові обстріляли першотравневу демонстрацію бойовиків та підтримку Павла Губарєва, а ще обіцяє глядачам щодня розповідати не тільки хроніки ДНР, а й аналізувати усі події.

І уже за декілька тижнів Сергій Шаповал дає прес-конференцію про іншу сторону протистояння – ніби усе, що він говорив – це наслідки тортур і знущання у полоні. Він каже, що бійці народного ополчення ніби-то захопили його у полон та тримали в заручниках на восьмому поверсі Облдержадміністрації. Там його побили електрошокером, порізали долоні та змушували говорити на камеру заготовлені похвальні тексти про сепаратистів.

Читайте також: Популярний медіа-ресурс Пащенка зазнав краху

Однак, переглядаючи відео на цих же сепаратистських каналах, журналіста закатованим назвати важко. А ось його слова, що він мріє перевезти родину на рідну Дніпропетровщину у разі якщо там запанують сепаратисти, звучить досить переконливо.

"Маю надію, що Коломойський скоро "подінеться" із Дніпропетровщини, а я, як і планував, разом зі своєю родиною переїдемо у рідне місто без одіозних олігархів неукраїнського походження", – впевнено сказав Шаповал.

Не менш цікавою є і історія звільнення Шаповала – за ним на гелікоптері прилетів Нестор Шуфрич та Віктор Медведчук і лише його одного, із сотні заручників, переправили до Києва. А вже там Сергій почав розповідати як визволився із полону донецьких сепаратистів.

Тож "айдарівець" звернувся до СБУ із проханням перевірити діяльність журналіста у квітні-травні 2014 року.

Детальніше дивіться в сюжеті:

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter