Дискусії про те, коли відбудеться інавгурація, в парламенті ходять з моменту оголошення результатів екзит-полів. Існують дві основні версії, коли може відбутися урочисті збори, на яких президент буде присягати народові України на Конституції і раритетному Пересопницькому Євангеліє, якому понад 450 років.

Читайте також: Зеленський може обійти меншість у парламенті і усі "обмеження" завдяки одному кроку

За першою версією, яку озвучив нардеп-мажоритарник Валерій Писаренко, інавгурація повинна пройти 18-19 травня. Це субота і неділя, які слідують за найближчій пленарним тижнем, інформує Страна.ua.

"Важливо відразу публічно заявити про дату, яка цікавить новообраного президента і відправляти запрошення високопоставленим гостям і міжнародним партнерам. А у парламенту буде шанс швидко підтримати цю дату або продовжувати блокувати процес інавгурації, прискорюючи свій політичний кінець. Дуже важливо, що при голосуванні відразу буде видно лідерів опору, що розв'яже руки для формування влади. 18-19 травня, на мій погляд, вдалий час. Може символічно збігтися з Днем Європи в Україні", – написав Писаренко на своїй сторінці в Facebook.

Читайте також: У Зеленського повідомили про відсутність коаліції і крайній термін розпуску Верховної Ради

У команді Зеленського також схиляються до дати 19 травня. Наприклад, юрист "Зе! Команди" Андрій Богдан в інтерв'ю "Українській правді" заявив, що інавгурація Володимира Зеленського могла б відбутися 19 травня в 19:00 на НСК "Олімпійський". 

"Моя думка, що 19 числа, о 19:00, на НСК "Олімпійський". Шановні депутати, думайте", – заявив Богдан, додавши, що в такому випадку це "був би цікавий сюжет".

Цікаво, що законодавство не обмежує новообраного президента у виборі місця інавгурації. Традиційно це відбувається на урочистому засіданні Верховної Ради, але так було не завжди. Наприклад, друга інавгурація Леоніда Кучми відбулася 30 листопада 1999 року в палаці "Україна". При чому на церемонії були присутні як депутати, так і численні іноземні делегації.

Читайте також: ЦВК офіційно оголосила результати виборів

За іншою версією, яку озвучували в штабі Зеленського, інавгурація може відбутися 28 травня, тому що саме на такій даті наполягає парламентська більшість. Цікаво, що якщо депутати не домовляться про дату інавгурації, закон про вибори президента дає право вибрати цей день спікеру Верховної Ради Андрію Парубію. А в його вірності команді президента, який йде з посади, сумніватися не доводиться. Наприклад, Парубій склав компанію Петру Порошенко в його поїздці до Львова 29 травня.

"Парубій боїться дострокових виборів більше, ніж всі депутати разом узяті. Тому він вже проводив консультації, як скористатися правом особистого оголошення інавгурації Зеленського на будь-який день після 27 травня. І особисто запевнив Порошенка, що зробить все від нього залежне, щоб парламентські вибори пройшли в свій термін – в жовтні 2019 року ", – говорить один з депутатів-"важковаговиків" з  фракції БПП.

Інші парламентарії вважають, що тепер вибір дати інавгурації залишається за переможцем виборів і парламент не стане перечити майбутньому президентові.

"Дату інавгурації призначає Верховна Рада за погодженням з обраним президентом. Рада збереться 14.05 і призначить дату за бажанням Зеленського", – говорить  народний депутат Віктор Чумак (позафракційний).

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook