За 2017 рік гречка в Україні подешевшала майже на 6 гривень за кілограм. Цей продукт, як і ячна крупа, вперше був включений в ціновий моніторинг Держстату, який тепер містить 53 найменування – вдвічі більше, ніж раніше.

За словами директора Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, ціни на крупу впали тому, що люди перейшли на більш бюджетні крупи, а також на недорогі макарони. Також українці все частіше віддають перевагу курятині – її вартість залишається більш доступною, і цей вид м'яса витісняє з раціону всі інші.

"Тому, зокрема, Держстатистика і включила їх у свій моніторинг, – розповів Дорошенко. – Оновлений перелік продуктів більше відповідає реальності і наближений до європейських канонів. Хоча в країнах ЄС досліджується ціна кошика продуктів, в яку входять від декількох сотень до тисячі найменувань. Але у нас поки немає на це ресурсів".

Також Дорошенко прогнозує, що зростання цін на продукти продовжиться, але воно не буде таким стрімким, як в минулому році, коли м'ясо зросло в ціні в 1,5 рази, масло і молоко в 1,4 рази. За оцінкою експерта, ці товари подорожчають не більше ніж на 10-15%.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter