У попередній нашій публікації ми розповідали про те, як колишній керівник Волинської ОДА Володимир Гунчик допомагав у співпраці кільком "охоронним" фірмам співпрацювати із захисниками "національних інтересів" держави і охороняти бурштиноносні ділянки у кількох поліських районах нашого краю.

Дуже швидко Борис Дєчєв та Андрій Стасюк стали чи не постійними відвідувачами Управління СБУ у Волинській області, де їх радо зустрічали начальник Управління, тоді ще полковник Юрій Фелонюк та начальник слідчого відділу цього відомства Олександр Хитрик. СБушники радо приймали заяви про копійчані збитки від вирубки поодиноких дерев жителями волинського Полісся, порушували за цими фактами кримінальні провадження і якось вперто не помічали вагони деревини, які все частіше йшли у напрямку західного кордону, щезаючи десь за межею Євросоюзу.

Читайте також: Іноземні сліди на Волині або Куди дивиться СБУ? Частина 1

І уже зовсім скоро у цій компанії став з’являтися давній фігурант гучних корупційних справ, екс-очільник Волинської митниці та один з основних тіньових експортерів волинського лісу Роман Микитюк. Його не раз можна було побачити в компанії начальника СБУ Юрія Фелонюка за милою розмовою під час прогулянки Меморіалом слави у Луцьку. Які спільні інтереси у офіцера спецслужби з нині непрацюючим фігурантом численних контрабандних скандалів можна лише здогадуватись…

Читайте також: Як Олександр Хитрик і волинські СБУшники себе перехитрили

Ви запитаєте: "А до чого тут "Волиньприродресурс", і де тут іноземний слід? Може це звичайне "кришування" праоохоронцями незаконних вирубок та контрабанди деревини?"

А ось Вам і відповідь…

Територія родовищ, на яких повинен був відбуватись ЗАКОННИЙ видобуток бурштину КП "Волиньприродресурс", найчастіше впадала в коло інтересів "Безпеки Волині" та "Комбат секюріті", "Голіаф-2009". Саме там безрезультатно боролися з "бурштиновим клондайком" оперативно-слідчі групи СБУ і саме звідти найчастіше виїздили численні лісовози у супроводі камуфльованих машин з екс-бійцями батальйону "Айдар". А постаті керівників цих охоронних фірм давно повинні були зацікавити волинських контррозвідників.

Читайте також: Волинь: "Айдар" виявив незаконно вирубаного лісу на 30 тисяч

До слова, Андрій Андрійович Стасюк прославився на Волині не тільки як боєць добровольчого батальйону, а й як шахрай, що чітко видно з матеріалів кримінальних проваджень у судах міста Ковеля. Його яскравий життєвий шлях з численними "білими плямами" неодноразово ставав предметом розслідувань. А нині покійний герой АТО Олег Твердохліб неодноразово чітко вказував на налагодження громадянином РФ, з посвідкою на постійне проживання в Україні (ВЛ№4437) Андрієм Стасюком та його товаришем – одним з депутатів Верховної Ради України численних незаконних схем контрабанди та здирництва.

Читайте також: Як на Поліссі розкрадатимуть бурштин під приводом урядової програми рекультивації

Чому біографію Стасюка, особливо з періоду його життя у Російській Федерації ніхто не може підтвердити і куди зникли усі його документи? Саме на ці питання повинна була б відповідати спецслужба.

Не менш цікавим є майже особистий охоронець Володимира Гунчика, засновник "Безпеки Волині" Борис Дєчєв. Цей молодий чоловік є відразу громадянином трьох держав, що не могло б пройти поза увагою співробітників СБУ. Будучи уродженцем Молдови Дєчєв постійно відвідує такий собі молдовський варіант "ДНР" під назвою "Придністровська республіка", де на маленькому клаптику землі аж кишить від російських військових баз та шпигунів ФСБ.

При цьому свого "трипатридства" він навіть не приховує, адже громадянин України, заступник голови Громадської ради при Волинській ОДА Борис Дєчєв восени 2016 року подав до Ківерцівського районного відділу РАЦСу заяву на одруження з громадянкою України, при цьому пред’явивши аж 2 молдовські паспорти на своє ім’я. Він неодноразово хизувався і наявністю болгарського паспорта.

Читайте також: Кримінальне чтиво: хто продав бурштинові землі?

Ці відомості також легко перевірити через інформаційно-довідкову базу Державної прикордонної служби України встановивши, які паспорти пред’являв Дєчєв при ввезенні на територію нашої держави дорогих автомобілів з іноземними номерами, на яких його не раз помічали за кермом.

Отже висновки: впродовж декількох років, на Волині, місцеве керівництво СБУ свідомо не помічало, або ігнорувало діяльність двох іноземних громадян вороже налаштованих по відношенню до України держав, які створивши власні воєнізовані напівлегальні структури, налагодили співпрацю з державним службовцем другої категорії, секретоносієм (цікаво, чи виконував він норми Закону України "Про державну таємницю" та чи повідомляв представників СБУ про контакти з іноземцями), який сприяв у створенні чіткої схеми з незаконного видобутку та контрабанди надр і лісової сировини з Волинської області.

Читайте також: Волинянин на автостанції продавав бурштин. ФОТО

P.S. Для роздумів: територія родовищ з видобутку бурштину, на якій мало здійснювати свою діяльність комунальне підприємство "Волиньприродресурс" і до якої таким небайдужим був екс-губернатор Волині Володимир Гунчик і його оточення, повинна була оберігати він незаконної діяльності охоронна структура, що була б сформована із афганців та учасників АТО – членів громадського формування "Варта порядку". Кримінальне провадження проти цієї організації так швидко сфабрикував у травні 2017 року начальник слідчого відділу СБУ у Волинській області та "експерт з контрабанди" Олександр Хитрик. "Совпаденіє? Не думаю".

Але це ще не кінець історії…

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter