Головна інвестиційна подія року – так анонсували Міжнародний бізнес форум "Волинь-інвест 2018". У Луцьку виглядали інвесторів зі ста країн, які буквально сидять на мішках з грішми і дуже прагнуть вкласти їх у волинську економіку. Для приготувань до візиту грошовитих інвесторів витратили більше як 700 тисяч гривень. Але от халепа – "грошові мішки" не приїхали. Натомість, зібрались чиновники чи не з усієї України і славно відгуляли інвестиційну революцію регіону.

Читайте також: Неподалік Ковеля може з’явитися індустріальний парк

Про це йдеться в сюжеті ТРК Аверс.

Вже з порогу РЦ "Промінь" зустрічають міжнародні делегації інвесторів, які мають привезти на Волинь купу грошей. Урочистості, як і належить, − у торговому центрі Луцького депутата від президентської фракції БПП Андрія Покровського. Тут і годували віп-персон дорогими наїдками та напоями.

Щоправда, іноземців на цій події журналісти побачили лише кількох. Не помітили серед присутніх екзотичних індонезійців та іранців, які мали б привести в Україну не лише нелегалів, але й серйозні інвестиції в економіку.

Не побачили анонсованих китайських інвесторів. Мали приїхати і голландці, німці, поляки. Загалом анонсували 700 делегатів, серед яких будуть представники ста країн. Родзинкою мав бути візит на форум прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Але, вочевидь, зрозумівши куди насправді його запрошують, візит вирішив скасувати.

Організатори суттєво перебільшили масштаби дійства. На початку – справді переповнена зала. Щоправда, серед них видно лише кількох людей у навушниках.

Читайте також: Гройсман відмінив свій візит на бізнес-форум у Луцьку

Відтак, або в залі майже немає іноземців, або ж вони ідеально володіють українською та польською мовами.

Адже серед спікерів головного залу видно місцевих та столичних чиновників, депутатів, та усього кількох іноземців. Між тим, довгі розмови про бізнес, схоже, видаються учасникам нудними. Всі ідуть до дармової кави з круасанами від Андрія Покровського.

А на четвертому поверсі депутат накриває обід. А тут вже не до форуму: є коньяк, шампанське, горілка, дорогі наїдки.

Тим часом до журналістів підходить жіночка і поза камерою пояснює, що знімати на форумі алкоголь – це некоректно.

У скільки ж обійшлось це свято інвестицій?

Загалом на таке от свято було виділено, як зазначали попередньо організатори, 700 тисяч гривень. І це при тому, що учасники форуму за свій кошт приїхали та поселилися в готелі.

Ми вирішили пошукати на форумі бізнесменів, але знайти їх нелегко. Тим паче – вже обід і гості ідуть на четвертий поверх втамувати голод та спрагу. Зате помічаємо у повному складі делегацію центрів зайнятості, весь апарат обласної державної адміністрації та керівний склад обласного управління поліції. У всіх свої завдання та інтереси.

Після смачного обіду гості, які прибули на Волинь вкладати гроші, десь позникали. У величезній головній залі зо три десятка слухачів.

У другій залі те ж саме, просто кімната компактніша. І у третій залі така ж сама ситуація. То куди ж поділися учасники?

Тим часом на форумі – ані інвесторів, ані представників влади області, хоча на годиннику тільки пообідня пора.

Щоправда, про це не знає волинський винахідник, який прийшов сюди презентувати іноземним інфесторам авторський самоїзд. Чи не увесь день бідолашний чоловік намотує кола на площі. Бо ж у програмі заходу ще заплановані урочисті підписання різних меморандумів, а раптом хтось з гостей таки помітить винахід?

А ще мають виступати владці з прощальним словом, проте вони давно поїхали разом з форумцями продовжувати бенкетування вже в іншому закладі. Попередньо повідомляли, що відвезуть шанованих гостей у ресторан лісового та мисливського господарства і пригощатимуть дичиною. Але як стало відомо з власних джерел, відпочивали віп-гості на Світязі. Тому невідомо, вклалися шановані форумці в озвучені у пресі 700 тисяч гривень, адже банкети у "Промені" та на Світязі − задоволення недешеве.

Окремої уваги заслуговують і сувеніри з форуму – в еко-торбину напхали різноманітних буклетів про привабливість Волинської області, проте перекладу хоча б англійською мовою там немає.

Читайте також: На потреби армії волиняни спрямували понад 145 мільйонів гривень

Вочевидь, організатори вирішили, що іноземні інвестори вільно володіють українською, тому необхідності в перекладі – немає. Не витримують критики і брелки та книжки, розраховані хіба на дітей. Чи прийшлися до душі такі сувеніри "на згадку", та чи побіжать іноземні інвестори після цього форуму вкладати валюту в економіку регіону – питання риторичне.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter