"…Життя визначається питаннями, які ти поставив там, де звично було мовчати. Кроками, які ти робив проти течії. Світлом, яке ти засвітив серед темряви і посеред нарікань на темряву…."

Євген Сверстюк був людиною, яка після семи років таборів і п’яти років заслання не зламалася і не зневірилася. Коли Євген Сверстюк повернувся до Києва у 83-му, за ним продовжували стежити, родину переслідували, його самого вигнали з роботи, але він продовжував писати, організовувати культурні заходи, заснував Український культурологічний клуб, а згодом Українську асоціацію незалежної творчої інтелігенції, побував за кордоном, де потрапив на аудієнцію з Папою Іваном-Павлом ІІ, долучився до Руху…

Читайте також: Бібліотека Євгена Сверстюка зберігатиметься у Луцьку

Нещодавно унікальна бібліотека Євгена Сверстюка була передана Музею Лесі Українки, що у місті Луцьку.  Серед цих книг - рідкісні стародруки, діаспорна література, першокниги шістдесятників та численні рукописи Євгена Сверстюка. 

2018 року письменнику-дисиденту мало б виповнитися 90. З цього приводу, народний депутат Ірина Констанкевич звернулася до профільних міністрів з пропозицією щодо відзначення на державному рівні 90-річчя від дня народження Євгена Сверстюка.

"Рік 90-річчя Євгена Сверстюка ми почали в книг письменника-дисидента, зі спілкування з дружиною щодо спільних планів на ювілейний рік і мого депутатського звернення про відзначення цього важливого для нас усіх ювілею на державному рівні. Чому важливого? Це письменник, публіцист і журналіст, який своїм життям і діяльністю формував те, що у нас у великому дефіциті - українську еліту", - ділиться переконаннями нардеп.

Враховуючи значний внесок у справу збереження, примноження, популяризації культурної спадщини України, активну громадянську позицію, особисті заслуги у розвитку культури, керуючись ст. 15 Закону України "Про статус народного депутата України", прошу вжити заходів щодо відзначення на державному рівні цього року 90-річчя від дня народження видатного діяча, українського літературного критика, есеїста, поета, політв'язня радянського режиму Євгена Олександровича Сверстюка, зокрема, щодо заснування відзнаки, премії його імені, іменування об’єктів, встановлення меморіальних об’єктів, - йдеться у депутатському запиті Ірини Констанкевич.

Петро Сосницький

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter