"Ні про Київ, ні про Гадяч, ні про хутір я не можу так, як про Колодяжне, сказати, що, мовляв, їду "додому", – писала Леся Українка. Сім’я Косачів значну частину свого життя проводила у роз’їздах, проте найкраще почувала себе у своїй дворянській садибі у селі Колодяжному, що розташоване за вісім кілометрів від Ковеля.

Читайте також: Попри мізерні зарплати молоді медики не можуть знайти роботу

Сьогодні унікальна пам’ятка архітектури активно почала руйнувалися, частина штукатурки осипалась, тріщини пішли по всьому фасаду. Останній ремонт будиночків та веранди проводився у 1991 році. Заходи з підтримання в належному стані приміщень, які постійно проводив музей власними силами та за власний кошт, вже не можуть забезпечити збереження пам’яток культури національного значення, якими є два меморіальні косачівські будиночки. Вони потребують невідкладного капітального-реставраційного ремонту.

З проханням виділити кошти на реставраційні роботи Ірина Констанкевич звернулася до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

"Прошу Вас розглянути питання виділення бюджетних коштів на виділення проектно-кошторисної документації на ремонтно-реставраційні роботи по збереженню косачівських меморіальних будиночків з наступним фінансуванням комплексу ремонтних робіт по садибі у 2018-2019 рр. до 150-річчя від дня народження Лесі Українки", - йдеться у депутатському звернені.

Відповідне звернення депутат Волинської обласної ради від УКРОПу Олександр Омельчук зробив і до голови облради Ігоря Палиці.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter