Для зарахування дитини до першого класу треба подати заяву  до 31 травня. Так зазначено у новому порядку Міністерства освіти. Також в МОН наголошують: заяви потрібно подавати у школи, за якими закріплена територія обслуговування, де проживає дитина, пише газета “Експрес”.  

То за яким принципом цьогоріч набиратимуть дітей у перший клас?

“У Законі України “Про освіту”, який прийняли у вересні 2017 року, вперше розшифровано статтю Конституції про гарантовані права на безоплатну загальну середню освіту в комунальних і державних школах, — каже Єгор Стадний, директор Аналітичного центру CEDOS. — У 13 статті згаданого закону закріплено принцип територіального обслуговування школи. Це означає, що школа має давати місця навчання найперше тим дітям, які закріплені за цим загальноосвітнім навчальним закладом, тобто мешкають на території обслуговування школи.   Дотепер батьки не раз стикалися з тим, що не могли віддати своїх дітей у школи неподалік дому через брак місць. Тепер уперше з’явилася можливість у батьків дітей, які йдуть до першого класу, здобути гарантоване місце в школах по сусідству”.

Паралельно батьки можуть подати заяви до інших закладів освіти для зарахування дитини, але лише якщо там є вільні місця.

“Батькам не можуть заборонити обирати будь-яку школу, — каже Альона Луньова, експертка Центру інформації про права людини. — Це прописано у Законі “Про освіту”. Та якщо дозволити подавати документи всім, як їм заманеться, то в частині шкіл буде забагато заяв, а десь — недобір. Тож логіка Міносвіти зрозуміла”.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter