У Маневицькому районі в селі Галузія скандал – люди перекрили дорогу. Рейвах, так би мовити, прогнозований, бо ж на території села землі з буршином. Дозвіл на видобуток каменю має "Волиньприродресурс". Однак селяни нажахані, бо знають про сумний приклад на сусідній Рівненщині, де чорні старателі перетворили землі в суцільну копанку. Там, кажуть, зникає вода, бо нею вимивають сонячне каміння. І галузійці, зрозуміло, бояться екологічної катастрофи. Люди не пускають техніку "Волиньприродресурсу" на свою територію, але готові до діалогу, якщо їм гарантуватимуть екологічну безпеку і справедливий прибуток.

Читайте також: Волинь можуть визнати зоною екологічної катастрофи через видобування бурштину

Бурштиновий камінь спотикання. У Маневицькому районі знову війна через сонячний прекрасний бурштин, який мав би стати українським багатством, але став джерелом збагачення бандитів та  нечесних чиновників.

У селі Галузія сьогодні закриті магазини та недоєні корови. Усі від старого до малого з самісінького ранечку вийшли на дорогу і  перекрили в'їзд у село. А ось це техніка комунального підприємства "Волиньприродресурс". Вони мають дозволи на видобуток бурштину.

Як стверджує заступник директора підприємства Анатолій Капустюк, вони сьогодні мали тут робити розвідку, проте селяни не пустили. Люди ж кажуть, що хочуть, аби на рівні Верховної Ради прийняли закон про бурштин, а вже тоді можна говорити.

Селяни розповідають, що тут навіть відбулися сутички. На місце приїхали і посадовці – був голова Прилісненської ОТГ Ігор Терещенко, який, як стверджує ця жіночка, її штовхнув.

А ось це голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк. Після президентських виборів сам особисто написав заяву на звільнення, зрозуміло чому. Але бідолаха досі не може звільнитися. Цей благородний чиновник сьогодні на боці  людей. З посмішкою підігріває настрої й і так схвильованих селян. Підбурює проти журналістів.

Тут сьогодні чиновник захищає інтереси селян. Проте саме за його каденції 400 гектарів землі з покладами бурштину у Маневицькому районі забрали шахрайським шляхом від людей і віддали львівській фірмі "Терлан ком".

А поки чиновники зводять рахунки один з одним, люди хочуть знати, що їх чекає.

Читайте також: Шлях до сонячного каменю: у волинському бурштиновому селі копачі прокладають дорогу до величезного клондайку (відео)

За кілька десятків кілометрів від Галузії, у селі Озерце копають бурштин по чорному. І там уже зникає вода. Цей бурштин нелегально вивозять за кордон.  Анатолій Капустюк вважає, що людей підбурюють рівненські бурштинові бізнесмени, які зацікавлені у тому, щоб процвітав саме їхній клондайк.

Зрештою Комунальне підприємство "Волиньприродресурс" розвернуло  техніку. 

І поки в Україні воюють на сході є загроза ще однієї війни – за бурштин.

Детальніше дивіться у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook