Через обміління озера екологи Волині б’ють на сполох, а мешканці Шацького краю та відпочивальники мріють про опади. Що буде з перлиною Волинського краю, яких заходів варто вжити, аби найглибше та найбільше озеро України не зникло.

Читайте також: Екологічна катастрофа: показали, як за декілька днів обміліло озеро Світязь (фото)

Волинь втрачає Світязь. Найглибше та найбільше прісноводне озеро України катастрофічно обміліло. Очевидці кажуть – ще місяць тому в цьому місці, де була вода нині діти будують пісочні замки, а дорослі грають у пляжний волейбол. Цікаво, що подібна проблема існує вже не один рік, ба більше, не лише на Світязі, а й загалом на усіх Шацьких озерах. До слова, якщо ще рік тому Світязь мілів на початку та в середині серпня, то цьогоріч цей процес розпочався на місяць раніше.

Екологи Волинської облдержадміністрації кажуть – причин може бути декілька. Зокрема, відсутність будь-яких опадів, мовляв, ось воно — глобальне потепління: дощі не йдуть, літо сухе, живитися озеру нізвідки. Окрім того, відповідь на питання може бути й міжнародного характеру.

"Одна з причин обміління Шацьких озер може бути причина розробки Хотиславського кар’єру на території Білорусі, а саме видобуток крейди, яка потребує відкачування великої кількості води. Але моніторинг вже не проводиться декілька років через недостатнє фінансування, але плануємо на наступний рік плануємо відновлювати", – каже Вікторія Тимощук, заступник начальника Управління екології Волинської ОДА.

За словами екологів – глибину розробки родовища піску в Білорусі заплановано до 70 метрів. Тож кар’єр може забрати всю воду з волинських озер, розташованих по сусідству. Тим не менше, попри погіршення ситуації з обмілінням Світязя все, що можуть зробити в управлінні екології Волинської облдержадміністрації – це моніторити та збирати дані власних спостережень на місцях. Кажуть – чекають, аби за справу взялися столичні відомства. А вже на основі того, які висновки зроблять київські фахівці – приймати якісь рішення. Аби контролювати питання і хоча б не допустити погіршення ситуації, депутати обласної ради, під час 24-ї сесії обласної ради проголосували за виділення коштів на ремонт шлюзу, який затримує воду в озері.

Читайте також: Світязь може обміліти через клімат і кар'єр в Білорусі

"Взагалі там загальна сума – близько 650 тисяч. Ми співфінансували 300. А решту місцева ОТГ і Шацький район. Ремонт даної гідрологічної споруди інше питання – наскільки дієвими будуть ці заходи, чи ми зможемо зупинити ту без перебільшення екологічну катастрофу з таким обмілінням", – повідомляє голова бюджетної комісії Волинської обласної ради Михайло Імберовський.

Імберовський додає – обміління Світязя – питання не лише Волині, воно загальнонаціональне, і якщо не взятися за нього серйозно, то Україна збідніє в прямому і переносному значенні. Нині, ж йдеться лише про моніторинг та мінімальні заходи, на рівні області аби не допустити погіршення ситуації. А вже з початку роботи нового парламенту, народні обранці від Волині, зокрема від 22 виборчого округу – Ігор Палиця, та 19 – Ігор Гузь пообіцяли підняти вирішення проблеми обміління Світязя як одне з тих, що потребують нагального вирішення. 

Детальніше дивіться у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook