Колишній перший заступник міського голови Тарас Яковлєв виступив на засіданні виконкому Луцькради проти підвищення тарифів для рекламного бізнесу. У якості "експерта" кишенькової організації олігарха Степана Івахіва "Волинський центр розвитку урядування", він виголосив палку промову про ледь не знищення цілої бізнесової галузі і сотень робітників, які втратять зарплату і змогу годувати свої родини.

Читайте також: "Бюджет Луцька через ваші незрозумілі знижки недоотримав 7 мільйонів гривень", – Пустовіт до Яковлєва

Однак, горе-експерт Тарас Яковлєв не зміг нічого конкретного відповісти секретарю міськради Григорію Пустовіту на запитання, чому за його перебування у владі саме для зовнішньої реклами були зроблені неймовірні преференції у вигляді знижки на 40%, а для іншого бізнесу настільки комфортних умов не створювали? Через це бюджет міста втратив більше 7 млн грн.

Схоже, для Тараса Яковлєва важливіші кишені кількох зацікавлених у цих знижках осіб, ніж інтереси громади Луцька. Хоча за благими намірами "ЦеРУна", скоріше за все, ховається спроба вилити чергову порцію бруду на політичних опонентів і якийсь власний матеріальний інтерес, а не бажання допомагати наповнювати казну.

Читайте також: На екс-заступника мера Луцька відкрите кримінальне провадження: поліція просить матеріали у міськради

Журналісти "Під прицілом" з'ясували, що слова маріонетки олігархічної групи "Континіум" про знищення сотень робочих місць у рекламному бізнесі, відверта і цинічна брехня. У більшості фірм, які є власниками бігбордів у Луцьку, зареєстрована мінімальна кількість найманих працівників, які до того ж отримують сміховинну зарплату, яка набагато менша за "мінімалку".

Наприклад, у ТзОВ "Український Медіа Альянс "Сіті Лайн" зарєєстрований лише 1 найманий працівник, який отримує 930,75 грн, за якого фірма за 2017 рік сплатила податків на суму 593,82 грн. ТОВ "Волиньборд" має 2-х найманих працівників і сплатило за минулий рік 14902,27 грн ПДФО, які пішли у міський бюджет. ТОВ "Аполінарія", яке пов'язують із зятем колишнього голови земельної комісії Луцькради Володимира Нікітюка Олегом Тарасюком, також має 2-х найманих працівників і сплатило за них аж 21093,87 грн податку за весь 2017 рік.

На фірмі лише 1 найманий працівник із зарплатою 930 грн 75 коп. Податків за рік – 593 грн 82 коп.

На фірмі 7 найманих працівників із середньою зарплатою 2802 грн 35 коп. Податків за рік – 18 301 грн 14 коп.

У такий спосіб рекламісти, які і так мали величезні пільги, мінімізували свої витрати. Вони офіційно реєстрували в себе кілька працівників з наднизькою зарплатою і їхні відрахування до міського бюджету автоматично зменшувалися. Решта виплат, швидше за все, видавалась бізнесменами працівникам "у конвертах".

Однак, Тарас Яковлєв, безперечно знаючи про подібні схеми зменшення витрат рекламістами від чесної сплати податків, вирішив тиснути на жалість і, обдурюючи лучан масовими звільненнями сотень працівників і колосальної втрати податку від доходів фізичних осіб, який і залишається у місцевому бюджеті.

До того ж, на підтвердження своїх слів "ЦеРУн" Тарас Яковлєв вкотре не навів ніяких документів, фахових розрахунків чи фактів. Експерт олігарха Степана Івахіва, як завжди видумав красиву й жахаючу цифру, аби справити ефект на містян. Насправді ж, за словами екс-заступника міського голови стоїть лиш бажання нашкодити репутації чинної влади Луцька, дестабілізувати ситуацію в місті та нагадати про своє існування.

Читайте також: Лучани висміяли горе-експерта за висновок про вкрадені кондукторами 5 млн грн

Нагадаємо, що на посаді першого заступника міського голови Тарас Яковлєв запам'ятався масштабним дерибаном нерухомості. Він активно застосовував схему "невід'ємних поліпшень". Людина начебто орендувала приміщення, отримувала дозвіл на виконання "невід'ємних поліпшень", робила їх, а потім з'являвся "експертний висновок", що було витрачено значну суму коштів на ремонт приміщення і його продавали за копійки без аукціону. Сума збитків для Луцька від таких діянь теперішнього радника – сотні тисят доларів. 

Разом зі своїм товаришем по ЦРУ, казнокрадом Сергієм Григоренком, він реалізовував грандіозний проект по ремонту головної пішохідної вулиці Луцька – Лесі Українки. На це з міської казни було виділено понад 8 млн грн, але тодішня влада міста обійшла законодавство щодо регулювання державних закупівель через ProZorro, подрібнивши все на менші частини, і вкотре порушивши закон, що дало їй змогу збагатитися на містянах.

Читайте також: Ті, хто роздерибанив 100 гектарів землі у Луцьку, згадали про совість

Тому коли влада вирішила раз і назавжди навести порядок у сфері реклами, кілька бізнесменів і таких "недоекспертів" ллють крокодилячі сльози про теперішню збитковість їх рекламних конструкцій і втрачені мільйони від податків, які могли б надійти до казни Луцька. Та не варто побиватися пересічному читачу від озвученого і жаліти сотні голодних луцьких родин, які нібито втратили єдине джерело свого існування. У природі, цих сотень офіційно влаштованих працівників бізнесу, пов'язаного із рекламними конструкціями ніколи не існувало.

Сума податків, яку насправді сплатили із їх заробітної плати виявилася просто смішною, бо як нам вдалося з'ясувати, що середньостатистичний вчитель сплатив до казни міста Луцька від 13 000 гривень податків, працюючи в бюджетній сфері. Де осідали надприбутки від сумнівних знижок, і чи випадково не в кишенях подібних яковлєвих-григоренків нам лишається просто здогадуватися. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter