В Україні торік налічувалося майже 7,7 мільйона штатних працівників. А неформально зайнятого населення Держстат нарахував близько 3,7 мільйона. Найбільше – в Івано-Франківській, Рівненській та Одеській області, а найменше – у Кіровоградській та Київській, - повідомляє Експрес.  

Читайте також: В Україні зростає рівень безробіття

Як ствердують у Держстаті, найбільше неформально зайнятих – у cільському, лісовому та рибному господарстві; в оптовій та роздрібній торгівлі. Значна частина також займається ремонтами  автотранспортних засобів і мотоциклів.   "Усі ці сфери зайнятості об'єднує значна плинність кадрів. Роботодавці розуміють, що кадри за необхідності легко замінити, тому часто не оформляють із працівниками трудові відносини, – розповідає Експрес-онлайн Віталій Дудін, юрист ГО "Соціальний рух". –

Крім цього, у сільському господарстві, де оплата праці найнижча, у лісовому, рибному, в торгівлі та на станціях технічного обслуговування доволі часто працюють члени сім'ї роботодавця. Зазвичай формальних домовленостей між ними не існує.   Класичних трудових відносин немає також в ІТ-сфері. Вони замінюються різними псевдотрудовими та цивільно-правовими угодами. Дуже багато працівників в ІТ-компаніях – самозайняті підприємці".   За неофіційними даними, в Україні без оформлення трудових відносин працює не 3,7, а близько 4,3 мільйона осіб. "Це ті, хто взагалі не сплачує соціальні внески, або сплачує податки лише від мінімальної зарплати, – каже Віталій Дудін. – Неформально зайняте населення здебільшого працює на легальних підприємствах без трудових книжок та договорів. До цієї категорії також додають тих працівників, які сплачують лише мінімальні соціальні внески – від мінімальної зарплати, хоча реально оплата праці у них є вищою. У Міжнародній організації праці (МОП) усі ці явища трактуються як незаконні".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter