Близько половини населення світу, або 3,4 млрд осіб, живе менш ніж на $5,5 на день, незважаючи на загальне зниження показників крайньої бідності.

Читайте також: "Обійшли Папуа – Нову Гвінею", – Україну визнали найбіднішою в Європі

Про це йдеться в доповіді Світового банку (СБ) Бідність і загальне процвітання, спільне вирішення проблем ліквідації бідності, опублікованій у Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів, пише НВ.

"Хоча економічні досягнення в усьому світі і свідчать про те, що все менше людей живуть в умовах крайньої бідності, майже половина населення світу – 3,4 млрд осіб – все ще бореться за задоволення основних потреб", – йдеться в документі.

Як зазначають в СБ, існування на менш $3,2 на день відображає показник межі бідності в країнах з рівнем доходу нижче середнього, тоді як показник в $5,5 в день відображає стандарти в країнах з рівнем доходу вище середнього.

Автори доповіді пояснюють, що крайнє зубожіння "визначається як існування менш ніж на $1,9 на день".

Найменша частка бідних людей серед країн, що розвиваються була відзначена в країнах Європи і Центральної Азії. Тим часом, в регіоні Африки на південь від Сахари в період 1990 по 2015 рік було відзначено подвоєння чисельності населення переважно серед тих домогосподарств, де люди змушені жити на суму від $1,9 до $3,2 на день.

Незважаючи на те, що частка населення світу, що живе в умовах крайньої бідності, до 2015 року знизилася до 10%, її темпи скорочення сповільнилися, підкреслили в СБ.

Економісти пояснили, що "показники крайньої бідності значно знизилися, скоротившись з 36% в 1990 році", однак проведений ними аналіз характеру бідності свідчить про "масштаби проблеми, пов'язаної з її викоріненням".

"У 2015 році понад 1,9 млрд людей, або 26,2% населення світу, проживали на менш ніж $3,2 на день, а близько 46% населення світу проживало на менш ніж $5,5 на день", – підкреслюється в документі.

Читайте також: Українці значно переплачують за молоко

Автори доповіді зазначають, що предметом їх дослідження були не тільки фінансові кошти, які отримує населення, а й вплив на добробут сім'ї таких чинників, як "доступ до питної води та об'єктів санітарії, освіти або електрики". Так, до "тягаря злиднів найбільшою мірою найчастіше схильні жінки і діти".

"Доходи найбільш бідних 40% населення зросли у 70 з 91 економік, що відслідковуються. В більш ніж половині країн їхні доходи росли швидше середнього рівня [...] однак прогрес зростання загального процвітання в деяких регіонах світу відстає", – вказали в СБ.

"З огляду на те, що економічне зростання означає, що набагато більша частина бідного населення світу нині мешкає в багатших країнах, нові межі бідності і більш широке розуміння бідності мають вирішальне значення для всебічної боротьби з нею", – йдеться в доповіді.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter