Україна щороку втрачає до 750 мільйонів євро через сумнівні схеми з уникнення сплати податків.

Читайте також: Протягом 20 років з українських військових складів викрадали обладнання та передавали в РФ

Такий результат дослідження фракції Лівих та скандинавських Зелених у Європарламенті, результати якого опинилися у розпорядженні німецького видання Spiegel Online, повідомляє НВ.

"Результати дослідження свідчать, що в минулі три роки (від 2015 до 2017) експорт залізної руди з України був щонайменше на 20% недооцінений", – йдеться в дослідженні.

Не лише залізна руда, а й сталь та продукти сільського господарства потрапляють під подібні схеми, пишуть дослідники.

Експерти екстраполюють дані гірничої промисловості на інші галузі та роблять висновок, що обсяг прихованих прибутків, отриманих за кордоном, досягає приблизно трьох мільярдів євро. Таким чином недонадходження податків до бюджету України щороку сягає 750 мільйонів євро, вирахували автори дослідження.

Найпоширенішим методом ухиляння від сплати податків дослідники називають встановлення так званої трансфертної ціни. Компанії з країни з більш високими податками, наприклад України, продають свою продукцію до відділів тієї ж самої компанії, однак в країнах з нижчими податками за ціною нижчою за ринкову. Таким чином, компанія надає меншу суму прибутку до оподаткування в Україні.

Читайте також: Нова надприбуткова схема імпорту авто на Волинь викрита правоохоронцями

Автори дослідження вважають результати дослідження особливо значимими у зв'язку з тим, що ЄС від 2014 року надав Україні фінансову допомогу на 11 мільярдів євро. Це є великою грошовою допомогою країні, чий річний економічний оборот становить 92 мільярди євро, вважають дослідники.

В серпні журналісти іншого німецького видання – впливової газети Süddeutsche Zeitung - писали про те, що від корупції на українській митниці держава втрачає до 4,8 мільярда доларів США на рік. Видання дійшло висновку, що втрати від корупції на українській митниці "становлять набагато більше десятої частини надходжень до державного бюджету та удвічі перевищують суму кредитів, які Україна має намір взяти в МВФ, ЄС та Світового банку в 2018 році".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter