Профілактичні щеплення – актуальне запитання для українців. Після спалаху кору в Україні міністр охорони здоров'я Уляна Супрун виступала з ініціативою посилити відповідальність за відмову від вакцин, тому ми підготували для вас календар щеплень. Дізнайтеся, коли і які щеплення треба робити дитині!

Календар профілактичних щеплень в Україні затверджує Міністерство охорони здоров'я. Досі вакцинація від деяких хвороб була добровільною, а батьки мали право написати відмову від щеплення своїй дитині. Ймовірно, що незабаром українцям посилять відповідальність за відмову від вакцинації.

Більше: Кір у дітей та дорослих: симптоми і лікування

І це, судячи з усього, правильне рішення, адже саме через відсутність щеплення в низці регіонів України зафіксували спалахи кору.

Відзначимо, що обов'язковими для українців є профілактичні щеплення від таких інфекційних захворювань:

  • дифтерія,
  • кашлюк,
  • кір,
  • поліомієліт,
  • правець,
  • туберкульоз.

Рекомендовані також вакцини від грипу, вітряної віспи, паротиту, краснухи, інфекцій пневмокока, менінгокока, ротавірусу і вірусу папіломи.

Коли робити щеплення дитині та дорослому: календар

У народі побутує чимало міфів щодо "шкоди" щеплень, утім, саме вони надають вам штучний імунітет від небезпечних інфекційних захворювань. Отримати природний імунінет від таких хвороб не так просто: бувають навіть летальні випадки. Саме завдяки щепленням з лиця Землі зникло чимало небезпечних інфекцій, зокрема, натуральна віспа.

Міфи про щеплення

1. Через щеплення можна захворіти

Насправді під час вакцинації в організм вводять знешкоджені збудники хвороби. Відтак, імунна система тільки знайомиться із хворобою, але ви аж ніяк не отримаєте її.

2. Щеплення послаблюють імунітет дитини

Насправді щеплення не роблять організм більш сприятливим до хвороб. Щодня і дитина, і доросла людина стикається із різними бактеріями та мікробами, з якими наша імунна система вчиться боротися. Під час застуди в організм потрапляє значно більше антигенів, аніж при вакцинації.

3. Природний імунітет краще за щеплення

Частка правди в цьому є, але є кілька важливих нюансів. Щеплення не призводять до захворювання та викликають ускладнень. А от отримуючи природний імунітет після, наприклад, кору, можна "отримати" енцефаліт і сліпоту, а деякі інфекції, яким можна запобігти вакцинуванням, здатні призвести до летальних випадків.

4. Щеплення спричиняють аутизм

Цей міф виник з єдиної публікації, яку одразу ж спростували. Та не завадило поширенню паніки. Насправді дослідження 1998 року, де йшлося про можливий зв'язок між вакциною проти кору-свинки-краснухи та аутизмом, відкликали через неправдиву інформацію.

5. Вакцини – небезпечні

Вакцини можуть викликати тимчасову реакцію, наприклад, відсутність апетиту або ж свербіння. Але серйозні побічні ефекти від щеплення надзвичайно рідкісні. Набагато ймовірнішими є серйозні наслідки захворювань, яким можна запобігти вакцинами. Користь від імунізації значно переважує ризики, адже без неї кількість смертей буде збільшуватися.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter