В Україні все частіше говорять про необхідність змінити дату святкування Різдва: не 7 січня, а 25 грудня. Перейти на Григоріанський календар не проти і митрополит Епіфаній.

Читайте також: Як правильно закінчити Різдвяний піст: поради фахівців

Українці Різдво і досі святкують із різницею у 2 тижні. За Юліанським календарем зараз живуть православні лише в Україні, Росії, Сербії та Грузії.

Адже у 16 столітті російська церква не перейшла на новий стиль папи Римського Григорія. Він зрівняв світське і церковне літочислення. Але і в ньому чимало неточностей. Тож з'явився ще один календар.

"Новоюліанський, яким послуговуються абсолютна більшість православних церков світу. В тому числі Константинопольська патріархія. Така суміш нового і старого стилів", – розповів релігієзнавець, директор департаменту у справах релігій Міністерства культури Андрій Юраш.

Торік Верховна Рада визнала 25 грудня вихідним днем. На рівні церкви рішення про перехід ще має ухвалити настоятель церкви. Але Епіфанію поки роботи вистачає.

"Ми повинні реформуватися розумно, мудро, щоб не внести знову якийсь розкол в церкву", – зазначив предстоятель Української помісної православної церкви митрополит Епіфаній.

Релігієзнавці погоджуються, зміна календаря – справа не першочергова для новоствореної церкви. Але за кілька років до неї варто повернутися.

"Це могло б бути надзвичайно цікавим рішенням, мотиваційним, наближуючим до Європи, мобілізуючим громаду. Але на даному етапі наразі треба все-таки вирішити поточні питання," – підкреслив релігієзнавець, директор департаменту у справах релігій Міністерства культури Андрій Юраш.

Щоправда, не всі ураїнці готові до переходу. А дехто відзначати планує обидва Різдва, як і зі Старим новим роком, мовляв, більше дат– більше приводів для святкувань.

Читайте також: Католицьке Різдво 2018: важливі прикмети світлого свята

До речі, Різдво двічі відзначає Албанія і наші сусіди – Білорусь та Молдова.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter