Комітет із закордонних відносин Сенату США затвердив та рекомендував до схвалення резолюцію, в якій Голодомор 1932–1933 років визнається геноцидом українського народу.

Читайте також: У Миколаєві зарізали відомого вченого–дослідника Голодомору

Про це повідомили у посольстві України у США.

"Проект резолюції засуджує систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу", – йдеться в заяві українських дипломатів.

Резолюцію підготувала та представила група сенаторів від Республіканської та Демократичної партій на чолі зі співголовами групи дружби з Україною у Сенаті США Робертом Портманом та Річардом Дурбіним.

Американський сенатор США Роберт Портман отримав від президента Петра Порошенка орден За заслуги III ступеня.

Читайте також: У Гарварді розробили цифровий атлас для дослідження України

На сьогодні Голодомор в Україні визнано геноцидом в 12–ти штатах: Вашингтоні, Вісконсині, Іллінойсі, Массачусетсі, Мічигані, Нью–Джерсі, Нью–Йорку, Огайо, Орегоні, Пенсильванії, Канзасі та Міссурі.

У 1932–1933 роках від голоду загинуло понад 10 млн людей, що становить приблизно чверть населення нинішньої України. Пік Голодомору припав на весну 1933 року. В Україні тоді від голоду вмирало 17 людей щохвилини, тисяча – щогодини, майже 25 000 – щодня.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter