Державне спеціальне підприємство "Чорнобильська АЕС" уклала з ТОВ "БК" Укрбудмонтаж "договір про демонтаж так званого саркофага над четвертим енергоблоком. На проект виділили 2 мільярди 80 мільйонів гривень.

Читайте також: "От же с*ка!": колишній нардеп партії Порошенка облаяв Гройсмана

Згідно з даними, розміщеним в системі держзакупівель "Прозорро", Державне агентство з управління зоною відчуження зробило замовлення у фірми 29 липня після проведення тендеру, пише "Без табу".

"Укрбудмонтаж" належить дружині народного депутата від БПП Максима Микитась, який, до слова, був народжений в Прип'яті.

Судячи з договором, компанія Наталії Микитась має демонтувати нестабільні конструкції об'єкта "Укриття" до кінця 2023 року. Зробити це потрібно, оскільки Україна, прийнявши в експлуатацію побудованого нового безпечного конфайнмента, взяла на себе зобов'язання розібрати саркофаг щоб він не впав і не зруйнував арку.

При цьому, як відзначають експерти, демонтувати об'єкт "Укриття" буде неможливо по цілком зрозумілих причин: всередині НБК повинні перебувати люди, а при розбиранні саркофага в повітря підніматиметься радіоактивний пил. А оскільки системи активного придушення пилу в конфайнмент немає, робота персоналу всередині дуже швидко стане неможливою або ж просто дуже небезпечною.

Читайте також: 100 тисяч доларів готівкою: чиновника від БПП "взяли" на хабарі

Втім, оскільки мова йде лише про демонтаж "нестабільних конструкцій", фахівці "Укрбудмонтаж" цілком можуть і впоратися із завданням, адже мова йде тільки про так званому "ранньому демонтажі".

Що ж стосується цінника на роботу компанії Наталії Микитась, то він нижче очікуваної вартості закупівлі майже на 20% – чиновники хотіли віддати за розбирання 2,55 мільярда.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook