"Село моє, для мене ти єдине, для мене ти – найкраще на Землі…" Ці слова хочеться повторювати знову і знову, чуючи назву рідного села – Шклинь.

Читайте також: 7 липня – Івана Купала: традиції, прикмети та що не можна робити у цей день

Так сталося, що цього року День села припало саме на свято Івана Купала. Зі сміхом, танцями, піснями та забавами зустрічали цей день усі жителі та гості села Шклинь.

Кожен, від старого до малого із самого ранку поспішав на центральну площу, аби досхочу насолодитися тим дійством, яке не так часто відбувається у рідній домівці. Саме в цей день з'їзджаються до свого рідного куточка люди, які тут народилися, виросли, де відчули справжню материнську ласку та турботу, цінні поради батька. В цей день село, як завжди, радо зустрічає гостей.

Святкове дійство розпочалося о 11.00 годині із спортивних змагань з пляжного волейболу, які організував вчитель фізкультури школи села Шклинь Лац Валерій Михайлович – людина, яка вкладає у свою справу та своїх учнів усі сили та душу. На змагання, окрім молоді села, були ще й запрошені сусіди із Вільхівки та Мирного. Кожен, хто хотів показати свої вміння, міг долучитися до гри, яка принесла масу задоволення і гравцям, і глядачам. А супроводжувала святкову гру запальна музика, яка лунала з центральної площі та залучала увагу усіх, хто проходив повз.

Після тривалих ігор розпочалося те, чого усі з нетерпінням чекали – урочиста частина свята, яка відбулася у Будинку культури села Шклинь. Урочиста зала була святково прибрана та заповнена вщент, "яблуку ніде було впасти", адже усі чекали найголовнішого. Святкування розпочалося із традиційного привітання ведучих зі святом, а також з пісень та теплих слів про рідне село, які виголошували місцеві мешканці.

Досхочу наслухавшись про рідне село, усі присутні змогли насолодитись найцікавішим – головним дійством, яке було родзинкою усього дня – це культурний захід "Пані Шклинь", який організувала Крупецька Юлія Миколаївна – вчитель української мови та літератури та педагог-організатор за підтримки сільської ради на чолі із Солтисом Володимиром Івановичем.

На святкове дійство були запрошені гості, які й були у журі конкурсу: депутат Волинської обласної ради та кандидат у нардепи до Верховної Ради Цейко Юрій Феодосійович; голова Горохівської РДА Гринчук Юлія Юріївна; голова Бужанської сільської ради Груцький Роман Миколайович, а також незмінний спонсор та помічник села Шклинь директор ТзОВ "Городище" Никонюк Анатолій Олександрович.

Перед початком конкурсу Володимир Солтис нагородив усіх найактивніших жителів села грамотами та привітав присутніх зі святом.

Читайте також: 6 липня – яке сьогодні свято: традиції, прикмети і заборони

Потім шановні члени журі взяли слово і також привітали шклинців із Днем села.

"Я дуже радий, що Ваше село таке дружнє та усі завітали на це чудове свято, яке організували Ваші односельці. Я дякую пану Володимиру за запрошення та за можливість бути членом журі такого чудового конкурсу. Нам головне зберегти культуру українців: пісню, віру та слово. Хочу побажати нам плідної співпраці та подякувати Вашій силі, золотим рукам і за те, що Ви не опускаєте руки. Бажаю Вам сили, оптимізму здоров’я та кращого майбутнього", – зазначив Юрій Цейко.

Після таких теплих слів ведуча заходу Юлія Крупецька представила найкращих красунь, які не побоялись та взяли участь у конкурсі "Пані Шклинь". Конкурсанток було 5 і всі вони різні за характером та темпераментом, але найвродливіші та всі люблять рідне село.

Мар’яна Формазюк, Маргарита Шковира, Наталія Демська, Вікторія Левенець та Віра Бучман – це ті, які чесно змагалися за титул Королеви та "билися" у шести конкурсах і доводили свої вміння: дефіле у вечірніх сукнях, візитка (представлення), творчий конкурс, інтелектуальний, кулінарний та дефіле у дизайнерських сукнях, які дівчата зробили із підручних матеріалів.

Дівчата-конкурсантки сяяли не тільки красою та інтелектом, але й своїми кулінарними та творчими здібностями. Як виявилось, кожній із них було що показати. Вони відкрили у собі такі приховані таланти, про які красуні мабуть самі і не здогадувались: хтось із них чудовий оратор, хтось прекрасно співає, танцює, готує та приховував у собі поета. Загалом, креативність дівчат просто зашкалювала. Глядачі не могли насолодитися прекрасним дійством, а журі важко було вибрати із кращих найкращу, адже кожна заслуговувала на корону та перемогу.

Між конкурсами присутніх розважали ансамблі та творчі колективи, які були запрошені на свято.

Тож поки журі підраховувало бали, які набрали дівчата за всі конкурси, на сцені з’явився депутат Волинської обласної ради та кандидат у народні депутати від партії "Слуга народу" Рубльов Вячеслав Володимирович:

"Я знаю, що тут невимовні красуні і Вам, дорогі члени журі, буде важко вибрати найкращу. Але все ж у таке велике і чудове свято хочеться всім побажати процвітання. Нехай Ангел охоронець завжди стоїть над Вашим селищем та оберігає Вас і Ваших діток. Нехай у родинах Ваших панує злагода, любов та процвітання, а на нашій славній Україні буде мир", – зазначив Вячеслав Рубльов.

Читайте також: До Дня захисту дітей у центрі Луцька проходить гала-концерт "Співай за мрію" (фото, відео)

Пізніше Лац Валерій Михайлович на цій самій сцені нагородив усіх, хто приймав участь у змаганнях із пляжного волейболу медалями та грамотами і також побажав односельчанам миру та злагоди.

 

 

Після таких теплих слів голова журі Солтис Володимир Іванович оголосив переможницю конкурсу та вручив їй корону. Найпершою та найкращою пані, "Пані Шклинь" стала молода матуся та вчителька молодших класів Вікторія Левенець, яка вразила усіх своєю артистичністю, креативністю та завзяттям.

Проте, незважаючи на те, що вони не отримали корону, решта дівчат-красунь із гордо піднятими головами привітали Вікторію і продовжили святкування у колі рідних, друзів та односельчан. Адже для всіх вони уже переможниці!

Святкове дійство із піснями, танцями, розвагами для діток та дорослих продовжилось на вулиці, на центральній площі.

Свято закінчувалось, та людям не хотілося розходитись по домівках, адже позитивні емоції і радість переповнювали кожного, хто завітав цієї погожої днини в Шклинь. Хочеться вірити, що проведення такого свята стане доброю традицією і в наступні роки, буде щирою фінансова підтримка від меценатів і творча – від людей.

Вікторія Прийма


Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook