Відомо, що верхні дихальні шляхи – це далеко не єдина мішень для коронавірусу, ця інфекція може вражати слизові самих різних органів. У тому числі – очей, що підтверджує нове американське дослідження.

Читайте також: Українцям розповіли, коли вони зможуть отримувати COVID-сертифікати

Про це інформує 24 канал з посиланням на Science Direct.

У новому дослідженні, проведеному вченими медичного комплексу Маунт-Синай у США, вчені вперше отримали надійні докази того, що коронавірус здатний заражати безпосередньо клітини очей.

Вони взяли донорські клітини померлих пацієнтів і в лабораторних умовах піддали їх впливу SARS-CoV-2. Через 24 години зараження підтвердилося, після чого вчені провели генетичний аналіз зразків з секвенуванням РНК і порівняли їх зі здоровими клітинами.

Вчені виявили в інфікованих зразках білки SARS-CoV-2, за допомогою яких вірус проникає в організм. Дослідники також підтвердили здатність патогену пригнічувати білок інтерферон-бета, який володіє противірусними та антибактеріальними властивостями.

Читайте також: «Всі українці зможуть вакцинуватися від COVID-19 безкоштовно», – Шмигаль

Найбільш вразливими для коронавірусу виявилися клітини на поверхні ока, тобто ті, які найбільше стикаються з навколишнім середовищем. Найчутливішим виявився лімб рогівки – місце з’єднання рогівки зі склерою.

«Отримані дані не тільки доповнюють наше розуміння біології SARS-CoV-2, а й підкреслюють важливість миття рук, оскільки тепер очі людини слід розглядати як «ворота» для інфекції», – розповіли автори дослідження.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook