11-го лютого спецпроект "Гроші" показав на каналі 1+1 своє розслідування про корупційні схеми продажу вугілля з копалень ДП "Волиньвугілля", генеральним директором якого більше року є Андрій Пилипюк.

Читайте також: Суд відсторонив від посади директора волинської шахти (Документ)

Про це пише БУГ.

"Шахтарі державних шахт на Волині, які місяцями сидять без зарплати, попри космічне зростання вартості вугілля за останні роки, вирішили піти відкритою війною на корупціонерів. Зараз розкриються схеми, через які світло та тепло для українців з кожним днем стають все дорожчі" – йдеться на початку сюжету програми.

Юрист ДП "Волиньвугілля" Оксана Голота розповіла, що зверталася до Міністерства з заявами про корупційні діяння Андрія Пилипюка: закупівлю обладнання за завищеними цінами, створення дублюючих посад, не виплата заробітної плати.

Жінка говорить, що керівництво підприємства здійснювало погрози та утиски. Зазначають також, що після інтерв’ю її змусили звільнитися за власним бажанням через те, що багато "пхала носи не в свої справи".

Читайте також: "Змушені виїжджати до Польщі": у Луцьку розпочали протест шахтарі

"В шахті вирує корупція і гірники добре зсередини знають усі схеми тіньового заробітку на вугіллі та розкривають таємниці", – говориться в програмі.

Розповіли і про Андрія Венгрина, якого називають "смотрящим" на волинських шахтах. За словами Пилипюка, він є радником компанії "Український національний продукт" і більшість важких питань вирішують через нього.

Колишній юрист "Волиньвугілля" розповідає, що він керує і ЦОФ, куди "УНП" відправляє вугілля на збагачення.

"Сам собі відправляє на збагачення, а далі на ТЕС", – говорить Оксана Голота.

У сюжеті "Гроші" журналісти розповідають про те, що офіційного бізнесу у Венгрина немає, офісу в компанії "УНП", куди йде вугілля з нововолинських шахт, також. А за вказаною на сайті адресою потрапили до помешкання Венгрина.

Спілкуватися з журналістами він не захотів. На запитання почав говорити про біблію, зазначив, що не публічна особа і давати на камеру коментарі не буде.

"Ви бачите скільки в пресі на мене бруду. Я не такий. Я живу іншим життям", – говорить Венгрин.

А міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик розповів, що коли він прийшов, то все було вже продано.

Про корупційну схему з вугіллям, яке йде з шахти на "УНП", а далі на Центральну збагачувальну фабрику, де з породи мають прибрати домішки, дивіться у сюжеті спецпроекту "Гроші". Шахтарі кажуть, що до вугілля додають породу і здійснюють махінації. Таким чином з однієї тони заробляють більше 500 гривень.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook