Кішки хворіють на COVID-19 безсимптомно, але при тісному контакті можуть заражати людей, а також передавати його один одному.

Читайте також: У лікарні помер інфікований коронавірусом волинянин

Такої думки дійшли вчені Університету Вісконсіна в Медісоні і Університету Токіо, провівши науковий експеримент, про результати якого в середу, 13 травня, повідомляє Stat.

"Беручи до уваги кількість вірусу, який ми знайшли в носах котів ... Ймовірно, ці коти линяють, тому збудник вірусу може потрапити в людський побут або ж просто жити на котові. Таким чином, у людей є можливість підхопити цей вірус. Я думаю, це те, чого ми повинні остерігатися", − розповідає Пітер Хальфманн, професор університету Вісконсіна і перший автор дослідження.

Під час дослідження вчені заразили трьох кішок і розмістили їх в окремих клітках, а на наступний день в кожну з них додатково помістили здорову тварину.

Усі троє незаражених котів захворіли на коронавірус протягом п'яти днів.

Коли неінфікованих тварин поміщали в клітини на відстані 0,3 метрів від заражених − коронавірус не передавався.

При цьому вчені відзначають, що під час дослідження у котів не було симптомів хвороби, але виділяли вірус з носових ходів близько шести днів.

А при відсутності симптомів кішки можуть бути непоміченим проміжним носієм вірусу.

Дослідники намагалися виростити віруси з мазків, взятих з носа і прямої кишки кішок, і виявили, що всі тварини випускали інфекційні віруси з носа.

Жоден з ректальних мазків не виробляв інфекційного вірусу. 

Хальфманн сказав, що вірусу було досить багато − від 30 до 50 тисяч вірусних частинок на мазок. Однак невідомо, яка доза вірусу необхідна для зараження людини.

Читайте також: У хворих на COVID−19 з'являються пухлини: вчені знайшли аномалії

Дослідники вважають, що люди повинні знати про можливість передачі вірусу від кішок.

При цьому автори дослідження закликали людей не залишати кішок і не виганяти їх через такі побоювання, а тримати в приміщенні. Але подалі від тих, у кого є підозра на COVID−19.

Автори дослідження відзначають, що у кішок набагато більший шанс заразитися від людини, ніж від інших кішок.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook