Колишній президент України Леонід Кучма назвав три найбільших помилки, допущені українською державою за роки незалежності.

Читайте також: В анексованому Криму побили та пограбували свата Леоніда Кучми

Про це він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, опублікованому в четвер, 23 серпня.

За його словами, головні помилки – відмова України від ядерної зброї, втрата історичного шансу Помаранчевої революції і узурпація влади Віктором Януковичем.

"Те, як ми відмовилися від ядерної зброї і підписали Будапештський меморандум без справжніх гарантій безпеки від всіх великих держав. Ми (і я, і попередня влада, яка і розробляла цей документ) виявилися не готові до того, що в світовій політиці такого рівня обіцянки можуть бути порожніми, що можливі таке лицемірство і цинізм", – сказав Кучма.

Читайте також: Кучма пояснив для чого Росії потрібен Донбас

Він визнав те, що енергетика нації після Майдану 2004 року була безрезультатно витрачена.

"Те, як владою було втрачено енергетику нації після Помаранчевої революції, як бездарно проводилася кадрова і економічна політика в 2005-2006 роках. Це призвело не тільки до ганебного падіння темпів зростання, але і до відчаю і апатії народу. Історичний шанс тоді був втрачений", – вважає Кучма.

Екс-президент також шкодує, що в 2010 році Януковичу дозволили узурпувати владу. Це призвело "до насильства над Конституцією, скасування політреформи, підписання Харківських угод і до відмови від асоціації з Євросоюзом".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter