За словами Степана Бегларяна, паніка не допоможе, однак допоможе контроль методом КТ, а ще – пульсоксиметр.

Читайте також: П'ять смертей та понад 200 нових випадків інфікування за добу: ситуація з коронавірусом на Волині (статистика)

Якщо ви чи близька вам людина захворіла на COVID-19, ви б хотіли знати, що робити. Без фраз "за даними департаменту…" та подібних. Тож припустимо, так сталося, що ви інфікувалися коронавірусом. Дитячий імунолог Степан Бегларян прописав чіткий план дій, пише ТСН.

"Будемо відверті, кожен думає спершу про себе та свою родину, а вже потім про друзів та співгромадян. Постараюся розписати ситуацію так, як розповів би своєму другові не медику", – зазначив лікар.

Симптоми

Запідозрити COVID-19 можна за температури вище від 38°C, загальної слабкості. Імовірні втрата нюху чи смаку. Кашель різного типу частіше є, але його може і не бути. Інколи нежить. Також можливі світлобоязнь, часто – головний біль. Рідше – шлунково-кишкові чи інші розлади.

Тривалість

SARS-CoV-2 вміє викликати хворобу тривалістю в 2-4 тижні. Частіше це 2-3 тижні.

Чи йти до лікаря?

Якщо захворіли кілька членів сім’ї, було б добре хоч комусь здати мазок на ПЛР. Ну хоча б подзвоніть чи напишіть своєму лікарю… Сподіваюся, у вас вже підписана декларація. Якщо ні, то пора це зробити. Якщо не підписана – дзвоніть на гарячу лінію (у Києві тел. 15-83).

Очікування результатів тесту через державні структури може тривати довго – черги. Зате це безоплатно. Якщо живете у місті, де є купа лабораторій та приватних клінік, можете здати ПЛР-тест за свої гроші. До того ж, вимога певних органів влади терміново надати довідку про COVID-19  теж змусить когось здати тест, навіть якщо особливих симптомів уже немає.

Експрес-тест чи ПЛР?

Експрес-тест на імуноглобуліни, тобто на антитіла, має сенс лише щодо імуноглобуліну G (IgG) до COVID-19 – і то, через мінімум два тижні від початку симптомів. Краще спрацьовує через 3-4 тижні. Цей тест каже про вже перенесений вірусний процес, тому здавати його на початку симптоматики непотрібно.

Читайте також: Закриті бари, ресторани, спортзали: у "Слузі народу" готують для Волині черговий жорсткий карантин

А от метод ПЛР дуже точний, бо він фіксує РНК чи ДНК. У нашому випадку – РНК коронавірусу. Але питання в тому, що на слизових оболонках носоротоглотки вірусу може вже і не бути. Можливо, на момент тесту він "осів" уже лише у легенях.

Отже, жоден метод не стовідсотковий. Уявіть собі негативний результат ПЛР-тесту, а у пацієнта лихоманка та втрата нюху. Таку ситуацію все одно треба трактувати як коронавірусну інфекцію.

Чи робити рентген?

Якщо також маєте значний кашель або різку втрату активності, то рентген-дослідження вкрай бажані. Правильно буде зробити КТ легень. Тобто комп’ютерну томографію. Це теж рентген-метод. Саме КТ покаже, скільки відсотків легень "не працює".

Що робити?

На увесь час легкої хвороби єдиним адекватним рішенням є жарознижуючі (за потреби), а також дезінтоксикаційний питний режим. Підходить будь-яка рідина приємної нерізкої консистенції (наприклад, вода, чай, узвар). Якщо у вас лише лихоманка, нежить або незначний кашель і все це минуло за плюс-мінус тиждень; якщо далі все добре або максимум, що лишилося – це втрата нюху, а самопочуття відновилося, тоді вітаю, ви одужали.

Але розслаблятися не варто, вироблений імунітет нестійкий та нетривалий. Дослідження показують, що захворіти повторно більш небезпечно. Це й не дивно, якщо певний відсоток легеневої тканини рубцювався, а потім ще раз – то ризики повторного захворювання вищі.

Ніхто вже не дивується історіям про тих, хто двічі переніс коронавірус. Але цього місяця мені розповіли про тричі перенесений COVID. Неприємна інформація.

Коли панікувати?

Ви почнете панікувати, якщо є задишка через зниження функції легень. Тому пульсоксиметр за наявного COVID-19 – це найважливіша річ. Це така прищепка на палець, яка показує рівень насиченості крові киснем (сатурацію). Якщо рівень кисню в крові вище 95%, зазвичай 97-99%, то все добре. Нижче 95% – це погано. Нижче 92% – біда, пора їхати у стаціонар.

Паніка не допоможе, однак допоможе контроль методом КТ, а ще пульсоксиметр. Знаєте, коли треба було панікувати? Тоді, коли бачили людей з масками під носом – вони, на мою думку, є символом народної безвідповідальності. Бо крім корупції та нецільового використання коштів є ще безкарна безвідповідальність.

Як носити маску?

На вулиці, де немає скупчення людей – не носіть взагалі, опускайте нижче підборіддя чи знімайте. У закритих же приміщеннях – обов’язково носіть, повністю прикривши і рот, і ніс. Ніс теж, так.

Читайте також: В Україні за добу виявили понад 6 тисяч хворих на коронавірус, на Волині – 213

Хочете кращого захисту, надягайте респіратор, а не маску. Не забудьте, що респіратор і на рот, і на ніс. Респіратор на вдосі має трохи втягуватися, тобто притулятися до шкіри максимально герметично. Бородатим чоловікам за бажання використати респіратор варто бороду збрити.

Якщо вже захворіли на коронавірус, достатньо як маски, так і респіратора. Ще раз: ніс не забувайте прикрити. Ненавиджу світогляд тих людей, хто знав чи лише дізнався, як носити правильно, але й далі носить маску під носом.

Незручно? Вийдіть на вулицю, де немає натовпу, зніміть маску, подихайте свіжим повітрям, і далі надягайте знов у приміщенні. Вітаю, тепер ви недиванний експерт у цьому питанні, розказуйте друзям. І міняйте маску вчасно.

А миття рук?

А ефективність миття рук саме проти коронавірусу досі не доведена. Тому маски проти аерозольної передачі віруса – більш дієвий захист.

Найважливіша інформація для хворих

Якщо вам поталанило мати легку форму коронавірусної інфекції, тоді влаштовуйте собі чайні церемонії, приймайте парацетамол за потреби і чекайте. Будьте на зв’язку з лікарем і сподівайтеся на краще. Статистика каже, що, скоріше за все, хвороба отак нескладно і мине. Але контакт із лікарем, КТ і пульсоксиметрію на випадок погіршення все одно майте на увазі.

У випадку погіршення стану будьте готові викликати швидку, їхати до стаціонару. Добре бути на відстані хоча б телефонного дзвінка до апарату штучної вентиляції легень (ШВЛ). Хоча це теж не панацея, і ми не в Швейцарії живемо.

У лікарні у разі важкого COVID-випадку пацієнту введуть все, що треба і не треба. Не можу тут критикувати інфекціоністів та реаніматологів, є накази міністерства, є різне керівництво. І зараз, мабуть, хтось когось вичитує, що не все зробили, що могли, а насправді все було зроблено більше потрібного. Медицина поки що, на жаль, не вміє лікувати COVID-19. Препарати, введені пацієнтові у стаціонарі, можливо, і знизять ризики ускладнень важкого стану, але ніяк не вплинуть на сам вірус.

Ні вітаміни C і D, ні антибіотики, ні противірусні імуномодулятори не мають доведеної ефективності як проти коронавірусів, так проти інших респіраторних вірусів.

Варто вакцинуватися проти сезонного грипу і проти пневмококової інфекції всім, хто ще не мав коронавірусної історії, і тим паче тим, хто вже перехворів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook