Людям, які вже один раз хворіли COVID-19, не варто поспішати вакцинуватися, а зробити тест на антитіла після хвороби.

Читайте також: Фізрозчин замість вакцини: в Індії виявили 8 фейкових центрів COVID-щеплень

Про це fakty.ua заявив імунолог, доцент кафедри дерматовенерології, алергології, клінічної і лабораторної імунології Національного університету охорони здоров'я України імені П. Л. Шупика кандидат медичних наук Олег Назар.

«Вакцини від коронавірусу з'явилися нещодавно, і якими будуть віддалені наслідки щеплень, не знає ніхто. Будь-яка вакцина може спровокувати аутоімунні або алергічні реакції або посилити наявні, але практично довести це неможливо. Коронавірус сам по собі викликає аутоімунні процеси, які проявляються ураженням судинної стінки і тромбоцитів (тромбоваскуліт)», – відповів спеціаліст на питання, чи варто робити щеплення, якщо людина хворіла COVID-19 раніше.

Читайте також: Індійський штам коронавірусу викликає у дітей небезпечний синдром

За його словами, можливо, людям, які вже хворіли на коронавірус, досить одніє дози вакцини. 

«У людини, яка вже хворіла «ковід», певний час тримаються антитіла. Але як довго – поки не знає ніхто. В імунології є правило: при високих специфічних антитілах (припустимо, до того ж коронавірусу), вакцину не використовуємо. Треба зробити паузу на два-три місяці і здати повторний аналіз. Рівень знизився – значить, пора робити цю процедуру. Вакцина стимулює імунну пам'ять і синтез нових антитіл», – додав лікар-імунолог. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook