Буває так, що батьки кричать на дитину за який-небудь проступок: забруднений одяг, непослух або неуважність. При цьому дитина може голосно плакати або, навпаки, не висловлювати ніяких емоцій. Маленька людина не завжди усвідомлює свої вчинки і може не розуміти причину батьківського обурення. Підвищуючи голос на дитину, ви повинні розуміти, що це може не тільки не принести необхідний результат, а й зіпсувати ваші стосунки з дитиною.

Читайте також: Комаровський назвав популярний антибіотик небезпечним для здоров'я

НАСЛІДКИ: Крик впливає як на особистісний розвиток дитини, так і на клімат в родині – відносини між дітьми і батьками стають менш теплими і довірливими. Регулярно стикаючись з батьківським гнівом, дитина може віддалятися, емоційно закриватися, ставати глухим до будь-якого поводження дорослих, передає "EtCetera".

ДЛЯ ДОШКІЛЬНЯТ: Крім того, постійний крик викликає страх і проблеми з концентрацією уваги. Залякані діти часто не можуть самостійно вирішувати свої проблеми і конфліктні ситуації. Не менш серйозною проблемою може стати дитяча агресія. Крики батьків викликають у дитини почуття страху, змушують його ховати свої емоції. В результаті – постійний стрес може спровокувати агресію і невиправдану жорстокість по відношенню до однолітків. Це стосується дітей будь-якого віку, а особливо дошкільнят.

ДЛЯ ПІДЛІТКІВ: У підлітковому віці реакцією на батьківський гнів може стати антисоціальна поведінка. Дитина може почати шукати вихід зі сформованої в сім'ї ситуації на вулиці. Зламана воля дитини через постійні напади батьків, може послужити причиною, по якій дитина не зможе протистояти агресії навколишнього світу. Тут його можуть застерігати різного роду небезпеки: сумнівні зв'язки, алкоголь, наркотики.

Читайте також: Комаровський пояснив, чому не варто загартовувати немовлят

СНІЖНИЙ КОМ: Дорослі, які не можуть зрозуміти причину дитячого "відчуження", нерідко ще більше дратуються і розчаровуються. А результатом може стати зломлена психіка дитини, неврівноваженість і складність в побудові відносин.

ПОРАДИ ДОКТОРА КОМАРОВСЬКОГО: Відомий український лікар-педіатр Євген Комаровський пояснив, як стримати свій гнів, щоб не нашкодити дитині.

Частіше хваліть дитину. Задумайтесь над тим, скільки ви кричите на дитину, а скільки – хваліть. Подумайте про психіку дітей і про наслідки своїх дій, які можуть проявитися в майбутньому.

Ви – приклад для дитини, який в дорослому житті бере приклад з моделі сім'ї. А яку модель відносин ви показуєте нащадкам?

Уникайте стресів. Відносини в родині часто можуть призводити до викиду емоцій. Тому намагайтеся уникати стресових ситуацій і, по крайней мере, не виливайте свою біль на дитину.

Попросіть вибачення. Якщо ж ви в черговий раз не втрималися і накричали, перше, що варто зробити – попросити вибачення.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter