Дослідники з Медичної школи Блумберга імені Джона Хопкінса провели кілька експериментів, в ході яких з’ясували, що при потраплянні тютюнового диму в організм людини у курців виникає обструктивне захворювання органів дихання. Окрім того, вчені встановили, що запобігти цій хворобі можуть яблука і помідори.

Читайте також: Президента закликають заборонити українцям палити на балконах

Про це «Народна Правда» пише з посиланням на Medical News Today.

Відомо, що в експерименті було задіяно понад 600 затятих курців із Німеччини, Норвегії та Британії. Дослідники спостерігали за станом легень досліджуваних, які дотримувалися різних дієт.

У результаті з’ясувалося, що учасники експерименту, які вживали яблука та помідори, набагато рідше стикалися з обструктивними захворюваннями легень, аніж інші добровольці.

Як виявилося, люди, котрі щодня з’їдали по кілька часточок яблука і два помідори, могли вдихнути в легені на 80 мл повітря більше, аніж піддослідні, які не вживають цих продуктів.

Автори дослідження пояснюють, що функції пошкоджених легень продовжують знижуватися, навіть якщо людина покинула курити. Відновити здоров’я органів дихання допоможуть томати, а також яблука.

Як зазначила провідний автор дослідження Ванесса Гарсія-Ларсен, отримані дані будуть корисні медикам, які складають рекомендації для пацієнтів, які страждають на респіраторні захворювання.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook