В одній з московських квартир виявили загиблими професійних українських шахістів – Станіслава Богдановича і його подругу – Олександру Вернигору. "Швидку" викликали кілька разів, але медики приїхали надто пізно. За однією з версій – вони отруїлися звеселяючим газом. Знайшли їх з пакетами на головах.

Читайте також: В московській квартирі знайшли мертвими двох українських шахістів (фото)

Цікаво, що Богданович за два дні до своєї смерті потрапив на скандальний сайт "Миротворець". А після його смерті на цьому сайті з’явився напис: "Ліквідований у Москві", пише "Страна".

Коли і як загинули українці. Українського шахіста і його подругу знайшли з пакетами на головах у будинку за адресою Кастанаєвська вулиця, 35, корпус 1.

За попередньою версією, дівчина і хлопець могли отруїтися "звеселяючим газом". Поруч з тілами були знайдені повітряні кульки із закисом азоту. Однак точну причину загибелі з’ясує експертиза.

"Швидку допомогу" викликали двічі, але коли медики приїхали, було вже пізно: обидва загинули, найімовірніше, від отруєння, пише телеграм-канал Mash.

Телеграм-канал "112" пише, що тіла загиблих виявив батько дівчини, коли прийшов додому.

Читайте також: Нардепа від "Слуги народу" після вечірнього ефіру закидали яйцями

Как повідомляють "Новини шахмат", слідство проводить перевірку, але перші признаки говорять про те, що ознак насильницької смерті виявлено не було.

У чому небезпека закису азоту. Закис азоту, так званий звеселяючий газ, який вдихає молодь, може запросто вбити. Спеціальні повітряні кульки вводять в ейфорію – вони популярні у відвідувачів нічних клубів. Закис азоту не вважається наркотиком, тому його продаж не заборонено. Однак медики наполягають: газ дуже небезпечний.

Закис азоту використовується в медицині, харчовій та технічної промисловості. Газ, необхідний для анестезії, дістати не так просто. Виробники продають його тільки фармацевтичним компаніям. А для "розваги" зазвичай використовується харчовий закис. Його застосовують як компонент збитих вершків, пористого шоколаду, антипригарних спреїв.

Кульки з азотом не можна «дути» в стані алкогольного сп’яніння, а також тим, у кого гіперчутливість і гіпоксія, захворювання нервової системи, хронічний алкоголізм. Можливі галюцинації, якщо були черепно-мозкові травми, підвищений внутрішньочерепний тиск і внутрішньочерепні пухлини. Не можна вдихати газ при хронічному бронхіті, астмі, пневмонії та звичайному нежиті. Однак на протипоказання практично ніхто не звертає уваги.

Читайте також: "Стовідсоткова смерть": з'ясувалася фатальна помилка на вечірці блогерки Діденко

Утім, чи дійсно ця причина викликала загибель українських шахістів – розбереться слідство.

Що відомо про шахістів. Станіслав Богданович – 27-річний чемпіон Одеси і України зі швидких шахів. Був гросмейстером і чемпіоном України з шахів. 

18-річна Олександра Вернигора вчилася в МДУ, перебувала в рейтингу Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ), але при цьому виступала за Україну.

На сторінці Богдановича у фейсбуці в основному тема шахів, рідше хлопець висловлював свою думку про політику. Так, напередодні президентських виборів в Україні він написав, що в нього немає традиції ходити голосувати за кандидатів у президенти, але вибори 2019 року було винятком.

"В цей раз несподівано з’явилася мотивація. Якщо Порошенка виб’ють з трону колективним стусаном, дуже хочеться похвалитися, що он там, серед безлічі інших, є мій маленький ледь помітний відбиток черевика", – писав він.

Читайте також: Пригощали "депутатським пуншем": нардеп від "Слуги народу" влаштував гучну вечірку (фото)

Також зі стрічки спортсмена в соцмережі стало відомо, що влітку 2019 року, коли він був на турнірі і був відсутній в Одесі, грабіжники винесли з його квартири 30 тисяч доларів. За словами Богдановича, за кілька місяців він виграв більше, ніж будь-коли.

"Три поспіль дуже успішних турніри, і все це разом принесло близько 17 тисяч доларів...".

Загибла шахматистка Олександра Вернигора родом з Одеси, закінчила Белгород-Дністровський ліцей. На своїй сторінці у мережі вона публікувала великі цитати, рецепти, також виявляла цікавість до шахмат. 

Потрапив до "Миротворця" за два дні до смерті. 2 березня Станіслав зіграв в інтернет-матчі на боці Росії проти України. Після чого шахіста почали труїти. У підсумку він написав виправдальний пост, назазвавши три причини, за якими зіграв за РФ: Донат, небажання ображати російську гостинність і спроба встановити мир між нашими країнами.

"Зіграв за Росію в сьогоднішньому матчі з Україною, який вдалося виграти. Відповідаю тим, хто не розуміє, чому я грав за Росію. По-перше, я роблю тільки те, що краще для бізнесу. Поки не було донатів я чесно не грав ні за кого. По-друге, я зараз перебуваю в Росії. Було б негарно, будучи гостем, виступати проти тих, хто чинить гостинний прийом. Це просто данина поваги. По-третє, вважаю, що таким чином я зробив свій скромний внесок у мир між нашими країнами. Пора вже нам схаменутися і зупинити цю міжусобицю. Може бути, якщо б кожен з нас всього по одному разу зіграв за Росію, то всякий конфлікт вже був би вичерпаний", – написав шахіст.

Читайте також: Молодий українець жорстоко вбив свою маму в Італії

Але вже 3 березня Станіслава Богдановича внесли на сайт "Миротворець" як "учасника пропагандистських антиукраїнських акцій Росії, що займається маніпулюванням суспільно значимої інформації, а також заперечує факти російської агресії".

Чи стало це причиною смерті – точно невідомо. Але на "миротворці" уже з’явився запис: "Ліквідований у Москві".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook