Підсумували інформацію про ключові ризики у сфері здоров’я на Волині за тиждень.

Читайте також: На Волині двоє людей захворіли на смертельну хворобу через укуси кліщів

Зареєстровано перший в області випадок захворювання на лептоспіроз: захворіла мешканка м. Луцька віком 35 років, повідомляють у ДУ "Волинському ОЛЦ МОЗ України".

Зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,5 С, ломоту в тілі, загальну слабість, болі в спині постраждала звернулась до сімейного лікаря. Перебувала на амбулаторному лікуванні близько тижня.

Оскільки покращення в стані здоров’я не відбувалось, хвора госпіталізована в міську клінічну лікарню. Після проведених діагностичних досліджень жінці встановлено діагноз "Лептоспіроз". На сьогодні вона продовжує лікування в інфекційній лікарні.

В ході епідрозслідування виявлено, що напередодні захворювання хвора перебувала на відпочинку на  озерах Луцького (с. Сирники та с. Воротнів) та Ратнівського районів (с.Самари − озеро Луки).

Довідково. Людина може інфікуватися збудником лептоспірозу при купанні у забруднених лептоспірами водоймах, при вживанні заражених харчових продуктів, під час догляду за хворими тваринами, через недотримання правил особистої гігієни. Мікроби потрапляють в організм людини не лише через травний тракт, а й через ушкоджену шкіру, слизові оболонки рота, носа, очей. Джерелами збудників лептоспірозу є інфіковані тварини, переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, (хворі та носії збудника) сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.).

Читайте також: На молоду жінку напала отруйна змія

Захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм. Хвороба проявляється у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. 

Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання)  до серйозних (ураження нирок, печінки, менінгіт) і навіть смерті. Від людини до людини недуга не передається. Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше. Для уникнення захворювання необхідно дотримуватися правил особистої гігієни, бути обережними у водоймах, уникати контактів із інфікованими тваринами, триматися якомога далі від забруднень утворених випорожненнями тварин, а також боротися з гризунами.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook