В Україні скаче долар. Які причини такої нестабільності курсу валюти вбачають лучани, що говорять експерти і чи є черги біля валюто обмінників та у банках?

Читайте також: Пішов угору: чому долар активно дорожчає

Як повідомив днями Нацбанк вартість одного долара США становить 27,10, проте в обмінниках валют бачимо ситуацію іншу – 20 березня зранку "бакс" можна було купити за 27,25 гривні, а в деяких місцях – і по 27,50 гривні та вище. Впродовж дня ціна валюти коливалася.

Що ближче до виборів, то менш стабільний долар, ось, що думають лучани. Причини стрибка валют називають найрізноманітніші, переважно пов’язують із нестабільною економікою.

Читайте також: Чи готові дільниці Луцька до виборів президента-2019?

Чимало лучан також стверджує – нестабільність валюти пов’язана певним чином і з людським фактором, мовляв українці самі ж створюють ажіотаж. Для того, аби дізнатися справжні причини та наслідки стрибків курсу долара США для економіки країни звертаємося за допомогою до експертів.

"Звичайно, що такі негативні чинники як вибори Президента це зміни, це коливання, це якийсь страх тому це впливає на вартість валюти, чим буде ближче до виборів, то гривня починає слабнути, відповідно курс долара і євро починає рости", – каже Любов Ліпич, декан Факультет економіки та управління.

Любов Ліпич додає – чимало експертів у фінансовій галузі взагалі прогнозують Україні кризу. Також за словами декана факультету економіки та управління СНУ – один з головних факторів нестабільності валюти – війна, тож втримати "зелені" на одному й тому ж самому рівні не вдасться, доки агресія Росії не припиниться зовсім.

Попри наявні фактори нестабільності валюти, різноманітні варіації причин та наслідків людей біля валютних обмінників вистачає, чого не скажеш про банківські відділення.

"Враховуючи те, що люди бачать черги на комунальні платежі, бачать черги на отримання субсидій, вони не хочуть стояти в черзі, щоб поміняти тих 10 доларів, як правило йдуть в обмінні пункти, там субсидій не виплачують", – зазначає Ірина Суркова, керуюча відділенням "Ощадбанку".

Коштує долар 27, чи вартує він 28,20 – певне, без різниці, бо ж обмінювати й нема що, коли отримуєш пенсію майже 56 доларів, а зарплатню 160.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":


Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook