Сьогодні на оперативній нараді про набуття чинності Закону України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” інформував начальник управління охорони здоров'я міської ради Микола Якимчук.

Читайте також: До 1 квітня потрібно обрати сімейного лікаря. Як це зробити?

Він повідомив, що Закон набув чинності 30 січня 2018 року, який визначає державні фінансові гарантії надання необхідних пацієнтам послуг з медичного обслуговування (медичних послуг) та лікарських засобів належної якості за рахунок коштів Державного бюджету України за програмою медичних гарантій і в широкому загалі є тим Законом, про який протягом останніх двох років говорили як реформа охорони здоров'я.

Реформа розпочнеться з первинної медичної допомоги, тобто сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Громадяни можуть звертатися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, як тільки відчують необхідність в обстеженні чи лікуванні. У розвинених країнах лікарі первинної меддопомоги без госпіталізації вирішують до 80% медичних звернень за допомогою сучасних знань, базової апаратури та найбільш розповсюджених аналізів та ліків.

Усі ці послуги будуть 100% покриватися з державного бюджету. Сімейний лікар стане агентом сім’ї в системі охорони здоров’я. Він буде слідкувати за здоров’ям і повністю забезпечувати первинну діагностику. Для цього лікар має бути мотивований, передусім фінансово.

З 2018 року заклади первинної медичної допомоги, які уклали контракт з Національною службою здоров’я, почнуть отримувати фінансування за новою моделлю — щорічну фіксовану виплату за обслуговування кожного пацієнта, з яким лікарі цього закладу підписали договір. Водночас розмір виплати на молодих людей та людей похилого віку суттєво відрізнятиметься з урахуванням збільшення кількості звернень у зв’язку з віковими особливостями.

Важливо пам’ятати, що заклад первинної ланки отримує кошти і тоді, коли громадяни здорові. Чим менше вони хворіють, тим менше у лікаря роботи, а доходи ті самі. Так стимулюватимуть лікарів дбати про своїх пацієнтів. Ця модель ефективно працює в усьому світі.

Микола Якимчук акцентував, що з міського бюджету було виділено для управління охорони здоров'я 10 мільйонів гривень і ще 8 мільйонів через управління капітального будівництва на підготовку амбулаторій загальної практики сімейної медицини до впровадження реформи. Лікарі пройшли необхідне навчання щодо заповнення декларацій. Ще потрібно оптимізувати комунальні заклади галузі медицини у комунальні підприємства. Гроші мають ходити за пацієнтом, передбачається на одну людину 370 грн на рік. А утримання закладів охорони здоров'я покладається на місцеву владу. “Усе від нас залежне будемо робити для впровадження реформи. Насамперед потрібно оновити комп'ютерне забезпечення”, - сказав Микола Якимчук. Він також повідомив, що уся інформація про послуги, які буде надавати лікар первинної медичної допомоги та як обрати лікаря міститися на сайті охорони здоров’я міської ради.

Секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт зазначив, що передбачається тотальне реформування, але фінансування держави суттєво не збільшиться, тож важливо зберегти наявний медичний потенціал нашого міста. Місто повинне виконувати усі нормативні документи, які надходять з Міністерства охорони здоров’я. “Будемо сподіватися, що реформа дасть позитивний результат”, - зауважив він і додав, що медичні заклади нашого міста надають високоякісну допомогу. У Луцькій міській клінічній лікарні лікуються 33% пацієнтів з інших населених пунктів, а у Луцькому пологовому будинку - 44% народжують жінки, які не є лучанками. “Це велике навантаження на міський бюджет, але ми не можемо відмовляти людям в наданні медичної допомоги”, - підсумував Григорій Пустовіт.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter