Перший заступник міського голови Луцька Григорій Недопад на круглому столі "Місто Луцьк. Вивчаємо. Аналізуємо. Розвиваємо" поділився думкою щодо створення ОТГ Луцька і територій, яких місто позбавили раніше.

Читайте також: ОТГ Волині: експерти назвали найбільш самодостатні громади

"З-поміж іншого, торкнулися й питання розширення Луцька й створення ОТГ, як важливого фактору розвитку нашого міста. Ми дійсно хочемо розвиватися, прагнемо, щоб громади, розташовані поруч із Луцьком, усвідомлювали свій нерозривний зв'язок з містом. Варто розуміти, що реформа не зупиниться на створенні ОТГ, і після об’єднання громад буде й приєднання громад.

Читайте також: "Дехто бажає лишатись "царьками": Недопад про утворення ОТГ Луцька з селами

Так склалося, що великі підприємства, на зразок "Кромберг&Шубарт", "Модерн-експо", "Руна", фактично знаходяться в Луцьку і свого часу були частиною нашого міста, мали юридичні адреси в Луцьку. Тоді, у 2004 році, після коригування меж міста, незрозумілим чином ці великі підприємства опинилися за межами Луцька. У результаті Луцьк, окрім земель, втратив ще й величезні надходження у вигляді податків від цих підприємств. А деякі сільські ради, до яких зараз відносяться великі підприємства, і які наповнюються податками від них, сьогодні зайняли досить незрозумілу позицію, ледь не прирівнюючи себе до міст.

Читайте також: "70 ОТГ на Волині – це "мертвонароджені діти": Ігор Палиця про децентралізацію в області

Якби ми зараз повернули місто Луцьк у ті межі, що існували до 2004 року, мабуть, питання про приєднання взагалі не стояло б, громади самі прагнули б об’єднатися, не маючи солідних джерел фінансування від заводів. Історично склалося так, що Луцьк загнали в тісні рамки, а окремим сусіднім громадам, які повністю використовують інфраструктуру міста, на жаль, байдуже до цього.

Питання створення ОТГ – лише одне із численних тем, які обговорили на засіданні. Цікаво було обмінятися думками із представниками навчального закладу та громадських організацій", – зазначив Григорій Недопад на своїй сторінці у Facebook.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter