Міська влада провела зустріч з представником посольства США, на якій обговорили ряд важливих питань. Зокрема, мова йшла про хід і результати реформ, а також нагальні проблеми і шляхи розвитку Луцька та Волині. Луцькраду представляли радник міського голови Ігор Поліщук та перший заступник міського голови Григорій Недопад.

Читайте також: Вибори мера Луцька: представник посольства США детально вивчив ситуацію

"Донесли до представника посольства, що міська влада завжди підтримує хід реформ, які йдуть в правильному напрямку. Однак впровадження реформ має адекватно фінансуватись. Сьогодні ж бачимо, що є нестача коштів. Тому нам доводиться виділяти мільйони на покриття нестачі субвенцій на зарплати працівникам освіти й медицини. Тому говорити про прорив у цих галузях завдяки реформам не доводиться говорити.

Поки наші освітяни та лікарі отримуватимуть по 4-5 тисяч грн зарплати, у нас будуть проблеми. Передусім, мова про відтік кадрів. У нас прикордонна область і дуже багато людей виїжджає у Польщу на заробітки. Це відчутно б'є по кадровому потенціалу. Хороші фахівці звільняються і відверто говорять, що їдуть на заробітки закордон.

Читайте також: Рівень життя в Україні та Польщі: експерти назвали головну різницю

Проблема трудової міграції серйозно стоїть сьогодні. За останнім даними, які я бачив, близько третини працездатного населення є трудовими мігрантами чи сезонними, чи постійними. А це тягне за собою серйозні соціальні негативні наслідки, адже діти залишаються без батьківського нагляду, без належного виховання. Діти ростуть в неповних сім'ях, коли батько чи матір на заробітках, а хтось і взагалі залишається, по суті, сиротою.

Погано, що люди, потенціал яких міг бути спрямований на користь України, сьогодні працює на інші держави. Представники Польщі кажуть мені, що дуже задоволені рівнем українських працівників, особливо зважаючи на фінансові витрати на них.

Читайте також: Населення Волині стрімко скорочується

Україна має серйозно взятись за це питання, адже наслідки можуть бути дуже негативними. Ми їх побачимо не одразу, а через 10-20 років, коли підросте покоління, яке зростало без батьків, без належного виховання. Ми це побачимо по скороченню вробництва, по скороченню підприємств.

Зокрема у Луцьку будівельні підприємства вже страждають, адже вони навчають працівників, дають їм досвід роботи, а ті потім їдуть на будівництво у Польщу за більші зарплати. Відтак нашим підприємствам доводиться заново набирати і навчати майстрів", – сказав Поліщук.

Окрім того, Ігор Поліщук та Григорій Недопад загострили увагу представника посольства США на відсутності мера у Луцьку і непризначенні виборів міського голови впродовж тривалого часу.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter