Сьогодні на пленарному засіданні Луцької міської ради депутати прийняли проект рішення "Про звернення депутатів Луцької міської ради до Кабінету Міністрів України та депутатів Верховної Ради України обраних від Волинської області щодо скасування наказів Міністерства культури України".

Читайте також: У Луцьку хочуть створити Алею слави

Передумовою рішення стала зустріч радника міського голови Ігоря Поліщука із директорами мистецьких шкіл нашого міста, під час якого обговорили нове положення про реформу початкової мистецької освіти.

Так, наказом Міністерства культури України від 24.04.2019 №352 затверджено типові освітні програми елементарного підрівня початкової мистецької освіти, якими, зокрема, установлено скорочення навчальних годин, збільшення навантаження кількості учнів на одну викладацьку ставку, ліквідацію окремих предметів, зменшення тривалості уроку. Усе це значно погіршить ефективність навчального процесу та рівень підготовки учнів, ставить під загрозу гідну оплату праці викладачів, знижує престижність вчительської професії та її мотиваційну складову.

У тексті звернення йдеться про скасування наказу Міністерства культури України №352 від 24.04.2019 "Про затвердження типових освітніх програм елементарного підрівня початкової мистецької освіти" та Положення про атестацію педагогічних працівників закладів (установ) освіти сфери культури, затвердженого наказом Міністерства культури України від 12.07.2018 № 628 "Питання атестації педагогічних працівників закладів (установ) освіти сфери культури".

Читайте також: У Луцьку встановлять підземні смітники

"Проаналізувавши детально усю документацію по даній реформі я вважаю, що вона є такою, яка погіршує стан справ у наших мистецьких школах. У нас є величезна кількість дітей лауреатів різноманітних конкурсів та фестивалів, що підтверджує високий рівень мистецької освіти у Луцьку. Не потрібно руйнувати те, що десятки років відпрацьовували та що довело свою ефективність.

Ми маємо стати на захист наших дітей, які відвідують мистецькі школи", - зазначив Ігор Поліщук під час обговорення проекту рішення.

Текст звернення:

"Звернення депутатів Луцької міської ради до Кабінету Міністрів України та депутатів Верховної Ради України обраних від Волинської області щодо скасування наказів Міністерства культури України від 24.04.2019 № 352 "Про затвердження типових освітніх програм елементарного підрівня початкової мистецької освіти" та від 12.07.2018 № 628 "Питання атестації педагогічних працівників закладів (установ) освіти сфери культури"

Відповідно до Концепції сучасної мистецької школи, затвердженої наказом Міністерства культури України від 20.12.2017 №1433, розпочато реформу мистецької освіти, упровадження якої веде до руйнації системи мистецьких шкіл.

Так, наказом Міністерства культури України від 24.04.2019 №352 затверджено типові освітні програми елементарного підрівня початкової мистецької освіти, якими, зокрема, установлено скорочення навчальних годин, збільшення навантаження кількості учнів на одну викладацьку ставку, ліквідацію окремих предметів, зменшення тривалості уроку. Усе це значно погіршить ефективність навчального процесу та рівень підготовки учнів, ставить під загрозу гідну оплату праці викладачів, знижуює престижність вчительської професії та її мотиваційну складову. Як таке, що принижує гідність педагогічних працівників мистецьких шкіл, відволікає від навчального процесу, породжує зайву бюрократичну тяганину, трактується педагогами затверджене Мінкультом Положення про атестацію педагогічних працівників закладів (установ) освіти сфери культури.

Враховуючи викладене вище, у зв’язку зі зверненням дирекцій мистецьких шкіл Луцька та підтримуючи педагогічну громадськість України, яка висловлює позицію щодо реформи мистецької освіти шляхом підтримки петиції до Кабінету Міністрів України, просимо:

- скасувати наказ Міністерства культури України №352 від 24.04.2019 "Про затвердження типових освітніх програм елементарного підрівня початкової мистецької освіти".

- скасувати Положення про атестацію педагогічних працівників закладів (установ) освіти сфери культури, затверджене наказом Міністерства культури України від 12.07.2018 № 628 "Питання атестації педагогічних працівників закладів (установ) освіти сфери культури".

"Дякую усім депутатам, які підтримали наше звернення до Кабінету Міністрів України та народних депутатів від Волині щодо скасування наказів Мінкульту, які стосуються т. зв. реформи початкової мистецької освіти, яка в абсолютній більшості є такою, яка має негативний вплив на освітнй процес учнів та значно погіршує становище вчителів".

Також звернулися до міських рад інших обласних центрів з пропозицією прийняти аналогічні звернення", – додав Ігор Поліщук.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook