Через можливе скасування Верховною Радою України сплати замовником будівництва пайового внеску в розвиток інфраструктури міста місцеві бюджети втратять понад 1,6 млрд. грн. А міський бюджет Луцька може недоотримати декілька десятків мільйонів, які можна було б використані на численні потреби різних галузей життєдіяльності нашого міста – ЖКГ, освіта, медицина та інше.

Повідомив на своїй сторінці у Facebook радник Луцького міського голови Ігор Поліщук.

Читайте також: Депутати міської ради ухвалили приєднання до Луцька Прилуцької сільради

"У першому читанні прийнятий проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні" (№1059 від 29.08.2019 р.), яким, зокрема, передбачається відміна пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Сплата забудовниками пайових внесків до місцевих бюджетів є важливим інструментом його наповнення та додатковою можливістю для міст, ОТГ та інших населених пунктів покращити інфраструктуру міста за ці кошти. Наше місто не виключення, адже лише за минулий рік місцевий бюджет Луцька отримав близько 23 млн. грн. сплачених замовниками будівництва внесків. Ці кошти були використані на численні потреби різних галузей життєдіяльності нашого міста – ЖКГ, освіта, медицина та інше. До прикладу, за суму у 23 млн. грн. можна відремонтувати до 10 прибудинкових територій в місті або збудувати реабілітаційний центр для учасників АТО або купити таке необхідне дорогвартісне лікувальне обладнання в лікарні міста. Тепер же населені пункти країни, в тому числі й наше місто хочуть позбавити можливості отримувати ці кошти", – зазначає Ігор Поліщук.

За словами радника міського голови бізнес забудовників багатоквартирних житлових будинків та інших девелоперів точно не є тим видом бізнесу, який потребує стимулювання. Адже сьогодні у будь-якому місті України проблемою для забудовників є саме відсутність вільних земельних ділянок, а не сплата пайової участі та інших платежів, а бізнес по будівництву багатоквартирних житлових будинків передбачає отримання прибутку у розмірі від 3000 грн. за один квадратний метр проданої житлової площі, і це в таких містах як Луцьк. У більших містах ці суми є значно більшими.

У Верховній Раді попереднього скликання в 2018 році вже були спроби протиснути законопроект, який передбачав скасування пайової участі (№8124 від 15 березня 2018 р.), однак він не був прийнятий. Щиро сподіваємося, що й у цій каденції Верховної Ради лобістам забудовників не вдасться протиснути вказані вище зміни.

"Звертаємося до усіх народних депутатів, а особливо до обранців від Волинської області з проханням виключити зміни, які стосуються пайової участі (пункт 13, 15, підпункти 2, 3 пункту 16 розділу І законопроєкту) під час розгляду законопроєкту №1059 у другому читанні", – зазначив Ігор Поліщук.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook