Волинських прокурорів Анатолія СеменюкаОлександра Назарука та керівника групи Олега Ковальчука суд відсторонив від так званої "справи Олександра Тиводара". Прокурори свідомо ігнорували ухвали суду, фабрикували звинувачення та не реагували на численні скарги сторони захисту, - повідомляє ІА Волинські новини.

Читайте також: У справі Тиводара відсторонили прокурора та слідчого

Відповідну ухвалу постановив слідчий суддя Ківерцівського районного суду Вікторія Корецька.

Під час попереднього засідання 16 квітня суд відсторонив від справи прокурора та слідчого УСБУ із Закарпаття, які, на прохання прокурорів і слідчих УСБУ у Волинській області, допустили грубі порушення закону під час слідства та безпідставного кримінального переслідування Олександра Тиводара.

Його захисник Вадим Матвіїв також заявив відвід і волинським прокурорам. Зокрема, керівнику групи Олегу Ковальчуку, а також прокурорам: Роману МузичукуМиколі Плечуку, Анатолію Семенюку, Олександру Назаруку, Олександру ВоробіюОлегу КостюкуОлегу Лісовецькому.

Через безуспішні намагання волинських прокурорів відвести від розгляду справи суддю Вікторію Корецьку, яка нещодавно через зловживання та порушення працівників УСБУ у Волинській області ухвалила відвід від розслідування справи окремих членів слідчої групи, це слухання продовжили сьогодні, 17 квітня. Показовим є факт, що суддя, який розглядав заяву прокурора про відвід слідчої судді Вікторії Корецької, не лише відмовив у її задоволенні за безпідставністю, але й вказав в ухвалі від 16 квітня, що прокурором Олегом Ковальчуком грубо порушено вимоги Конституції України та Закону України "Про прокуратуру".

Чим "відзначились" волинські прокурори, яких усунув суд

Вадим Матвіїв у заяві про відвід зазначив, що старший групи прокурорів, прокурор відділу 21 прокуратури Волинської області Олег Ковальчук зумисно затягував виконання судових рішень або взагалі їх ігнорував. Зокрема, відмовився повертати вилучене під час обшуків в Олександра Тиводара майно навіть після відповідних ухвал суду.

Доходило навіть до відвертих провокацій. Приміром, прокурор подав апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді про повернення Тиводару майна, навіть не зваживши на той факт, що ухвала оскарженню не підлягає, а має бути виконана негайно.

Прокурор Анатолій Семенюк, свою чергою, безпідставно змінював підслідність справи, передаючи її в Закарпатську область. Хоча в той же час у кількаденні відрядження туди відправляли начальника слідчого відділу УСБУ у Волинській області Олександра Хитрика та слідчих цього підрозділу. При чому терміни відрядження співпадали з часом, необхідним для отримання в Закарпатті ухвал про обшуки в Луцьку та повернення справ назад у Волинську область.

Також цей прокурор погоджував начальнику слідчого відділу УСБУ у Волинській області Олександру Хитрику повідомлення про підозри Олександру Тиводару з надуманих підстав. При цьому, фабрикували підозру таким чином, що видно це навіть неозброєним оком.

Приміром, 9 серпня прокуратура визначає підслідність кримінального провадження за слідчим відділом УСБУ Волинської області, а матеріали справи надходять у слідчий відділ УСБУ лише 11 серпня. Тобто через два дні після включення начальником слідчого відділу до повідомлення про нову підозру від 09.08.2017 фактичних обставин, яких він станом на 09.08.2017 не міг знати об’єктивно – у нього ще не було матеріалів відповідного провадження і жодних слідчих дій у цій частині він не проводив.

Окрім того прокурор Анатолій Семенюк, не маючи на це законних підстав, погоджував подання клопотань про проведення негласних слідчих розшукових дій до Апеляційного суду Рівненської області, який знаходиться за межами юрисдикції слідчого відділу УСБУ у Волинській області.

"Відзначився" у цій справі і прокурор Олександр Назарук. Про численні порушення в ході справи та ігнорування прав Олександра Тиводара неодноразово заявляв його захисник Вадим Матвіїв. Натомість прокурор Назарук не реагував на скарги і повідомлення та не вносив відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом доби, як цього вимагає закон. У відповідь надсилав відписки, мовляв, "фактів порушення – немає".

Проте так не вважав суд - за цими ж фактами порушень, від яких "відхрещувався" Назарук, слідчі судді змушували його реєструвати кримінальні провадження щодо вчинення службовцями СБУ та прокурорами кримінальних правопорушень. Фактично, він не виконував своїх прямих обов’язків по нагляду за дотриманням закону слідчими.

В ході судового засідання 17 квітня старший групи прокурорів Олег Ковальчук заяву про відвід назвав необґрунтованою та наполягав, що він та його підлеглі виконували ухвали судів та не порушували закон.

Проте суд, зваживши на докази численних порушень та аргументи сторони захисту, дійшов іншого висновку. Слідчий суддя Ківерцівського районного суду Вікторія Корецька ухвалила відведення старшого групи прокурорів по цьому провадженню, прокурора прокуратури Волинської області Олега Ковальчука, а також прокурорів Семенюка Анатолія та Назарука Олександра, які мали здійснювати нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, але не виконували своїх прямих обов’язків. Ухвала оскарженню не підлягає.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter