Лише половина людей знає, що відділення інтенсивної терапії, або реанімації, відкриті для відвідувачів.

Читайте також: В Україні заборонили ліки від гепатиту

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Згідно з національним дослідженням, проведеним ГО Горизонталі та Info Sapiens у лютому цього року, насправді відкритими відділення інтенсивної терапії є лише в одному з п’яти випадків. Так, 21% відвідувачів мали безперешкодний доступ у цілодобовому режимі. У 30% випадків пускали лише на короткий час за згодою лікаря чи молодшого персоналу, а 28% відвідувачів могли вільно відвідувати пацієнтів у встановлені години. Для дитячих ВІТ цей показник становив 48%. Кожного п’ятого – 21% відвідувачів – не пустили до відділення інтенсивної терапії.

Кожному десятому довелося виборювати право на вхід, однак питання доступу не пов’язані з корупційними складовими – лише у 4% від родичів вимагали хабара.

Читайте також: Швидка приїжджає не за призначенням у 70% випадках

"Дослідження також показало, що лише половина (53%) людей знає, що можна відвідувати пацієнтів у відділенні інтенсивної терапії. Водночас пацієнти та родичі мають достатньо високий рівень довіри до лікарських команд (68% респондентів обрали 3,9 з 5), готові надавати допомогу з доглядом та надають її, така допомога актуальна в половині випадків", – зазначили у МОЗ.

У Міністерстві зазначили, що відділення інтенсивної терапії відкриті для відвідувачів уже три роки. Вільний доступ дозволений наказом МОЗ України № 592.

"Наказ МОЗ №592 від 15.06.2016 р. гарантує цілодобовий доступ до пацієнтів будь якого віку у всіх відділеннях (блоках, палатах інтенсивної терапії, ВІТ, ВАІТ та ін.) усіх закладів охорони здоров'я", – підкреслили у МОЗ.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook