На думку 86% українських громадян, боротьба з корупцією є неуспішною, причому 60% оцінили її як повністю провальну. Лише 9% українців вважають боротьбу з корупцією в Україні успішною, причому цілком успішною - лише 1%

Читайте також: Тимошенко обігнала Порошенка у рейтингу майбутнього президента

Про це свідчать результати дослідження "Реформи в Україні: недороблене і недовиконане", проведеного фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), передає Depo.ua.

Відтак, більшість українців - 60% - основну відповідальність за провал боротьби з корупцією покладає на президента, 37% - на суди, 42% - на Верховну Раду, 29,5% - на новостворені антикорупційні органи, 25,5% - на старі правоохоронні органи.

Також дослідження показало, що протягом 2017 року давали хабарі (грошима або у вигляді подарунків) 17% населення, 14% опитаних відмовилися відповідати на це питання.

Разом з тим, тільки 13% українців вважають виправданим підвищення зарплат чиновникам, тому що це зможе підвищити престиж державної служби та подолати хабарництво.

Більше половини населення (54%) впевнені, що "це нічого не змінить", і ще третина - що "на високу зарплату підуть ті, кого цікавлять тільки гроші, а не ентузіасти".

Так само тільки 13% вважають, що високі зарплати службовців зможуть подолати корупцію.

8% громадян відповіли, що знають багато прикладів безкарного розкрадання коштів, ще 9% зазначили, що їм відомі один-два таких приклади.

14% з тих, кому стали відомі ці факти, повідомили про це в органи влади, але тільки 2% отримали процесуальний статус "викривача", на інші повідомлення реакції не було.

Знають про те, що анонімні заяви та повідомлення про корупційні правопорушення підлягають обов'язковій перевірці Національним агентством з попередження корупції та Національним антикорупційним бюро України, 22,5% населення, а 72% про це нічого не відомо.

Дослідження проводили з 23 жовтня по 5 листопада 2017 року. Було опитано 1614 респондентів у віці 18 років і старші у всіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,6%.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook