Нещодавно в актовому залі КЗ “Луцька ЗОШ І-ІІ ступенів №11- колегіум Луцької міської ради” відбулося підбиття підсумків збору макулатури та відпрацьованих батарейок освітніми закладами міста за 2017-й рік. Вже стало доброю традицією збиратися в урочистій атмосфері, аби узагальнити працю учнівських та педагогічних колективів зі збору вторинної сировини та відпрацьованих пристроїв живлення в рамках загальноміської екологічної акції “Чистий двір, вулиця, місто-чиста Україна”.

Читайте також: 70 родин, які опинилися у складних життєвих обставинах, отримали продуктові набори

На захід завітали заступник міського голови Костянтин Петрочук, начальник управління освіти міської ради Зіновія Лещенко, начальник відділу екології Анатолій Гламазда, керівники та вихованці освітніх закладів міста.

В місті Луцьку макулатуру організовано збирають уже понад 10 років. За цей час освітніми закладами зібрано понад 1,7 тисячі тонн макулатури. У 2017 році школярам та дошкільнятам вдалося зібрати 171,6 тонн використаного паперу та 4,45 тонн відпрацьованих батарейок. Це вагомий вклад у збереження довкілля нашого краю, адже правильна утилізація та переробка відходів зменшує антропогенне навантаження на природу, скорочує використання деревини та дає можливість економити енергоресурси.

На сьогодні у Луцьку діють не менше 100 пунктів прийому відпрацьованих батарейок. Окрім шкіл та садочків, до акції долучилися й представники приватного бізнесу та торгівельні мережі, автозаправні станції.

До учасників збору вторинної сировини зі словами вдячності за зроблене звернувся заступник міського голови Костянтин Петрочук. “Приємно сьогодні знаходитися серед тих, хто щиро вболіває за природу та пропагує заходи зі збереження довкілля. За минулий рік закладами світи було зібрано понад 170 тонн макулатури, тобто на сміттєзвалище у селі Брище не приїдуть зайві 10 вантажівок макулатури. Окрім цього, зібрано близько 10 тонн відпрацьованих батарейок, а це - збережені земельні та водні ресурси. Із настанням весни розпочнуться традиційні толоки та інші природоохоронні акції, до яких активно долучаться заклади освіти, комунальні заклади, представники бізнесу, громадські активісти та усі небайдужі. Разом ми зробимо наше місто чистим та комфортним для проживання, адже це наш спільний дім”, - підкреслив він.

Потому Костянтин Петрочук вручив Почесні зелені грамоти міського голови та відзнаки за найкращі досягнення у конкурсі зі збору вторинної сировини у 2017 році. За підсумками 2017 року переможцем загальноміської акції “Чистий двір, вулиця, місто – чиста Україна” серед загальноосвітніх навчальних закладів міста Луцька став колектив комунального закладу “Луцький навчально-виховний комплекс загальноосвітня школа I-II ступенів № 22 – ліцей Луцької міської ради” (директор Кучер Лариса Віталіївна).

Також присутніх у залі юних екологів та їх наставників привітав депутат міської ради Юрій Безпятко. Він зазначив, що окрім величезної користі для довкілля, учасники збору макулатури підтримують і розвиток місцевого бізнесу. “Зібраний папір стане сировиною для Луцької картонно-паперової фабрики. Сподіваюся, що ця чудова традиція матиме успішне продовження, а наступного року ми зберемо ще більше макулатури та батарейок”, - наголосив він та вручив відзнаки та цінні призи найбільш активним учасникам акції.

У свою чергу начальник управління освіти Зіновія Лещенко акцентувала на необхідності формування правильного та свідомого екологічного виховання дітей не лише з боку педагогів, а й з боку батьківської громади. На її думку, правильні екологічні звички формуються саме у батьківському оточенні,а у школі чи дитсадку їх можна вдало реалізувати на практиці.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter